Determination of starch according to the principle of iodine colorimetry

Authors

  • Lauri Paloheimo Department of Animal Husbandry, University of Helsinki

Abstract

Keittämällä 1 g tutkittavaa jauhetta 400 ml:ssa 0.05 normaalista suolahappoliuosta saadaan tärkkelys dekstrininä vapautetuksi kasvisolukoista. Saadun liuoksen tärkkelyspitoisuus määritetään vertaamalla siitä valmistetun jodipitoisen liuoksen väriä määrätyllä tavalla valmistetun standardiliuoksen väriin. Vertailuun ryhdyttäessä tulee tutkittavan liuoksen olla tummempi (siis tärkkelysrikkaampi) kuin standardiliuos. Tutkittavaa liuosta laimennetaan tärkkelysvapaalla jodiliuoksella, jonka jodipitoisuus on sama kuin standardiliuoksen ja tutkittavan liuoksen. Laimennuksen aikana pysyy siis tutkittavan liuoksen jodipitoisuus kaiken aikaa samana, mutta tärkkelyspitoisuus alenee vähitellen. Laimennus lopetetaan niin pian kuin tutkittava liuos on saavuttanut standardiliuoksen värin. Koska liuoksilla nyt on sama väri ja sama jodipitoisuus, päätellään tästä, että myös niiden tärkkelyspitoisuus on sama. Tarvitun laimennussuhteen perusteella lasketaan tärkkelyspitoisuus.

Downloads

Download data is not yet available.
Section
Articles

Published

1948-09-01

How to Cite

Paloheimo, L. (1948). Determination of starch according to the principle of iodine colorimetry. Agricultural and Food Science, 20(3), 109–113. https://doi.org/10.23986/afsci.71258