On the estimation of the total of vegetable membrane substances
Abstract
Käytännössä oleva weendeläinen raakakuidunmääritysmenetelmä on kovin sovinnainen ja luon nontieteellisesti epäpätevä. Karkein puutteellisuus tässä menetelmässä lienee, että pääosa ligniniaineista, jotka muodostavat ruoka- ja rehuaineiden ravinnollisesti negatiivisimman osan, liukenee kuitu määrityksen käsittelyissä ja joutuu siten typettömien uuteaineiden joukkoon yhdessä sokerin ja tärkkelyksen kanssa. Tekijät ovat suunnitelleet menetelmän, jolla kasvikunnan tuotteisiin sisältyvien kettoaineiden kokonaispaljous saadaan melko tarkoin määritetyksi. Tähän menetelmään kuuluu 1) rasva-aineiden poistaminen tutkittavasta näytteestä, 2) näytteen keittäminen runsaassa määrässä 0,01 normaalista suolahappoliuosta, 3) happokeitossa liukenematta jääneen osan eroittaminen siivilöimällä 4) liukenemattomaan osaan sisältyvän raakavalkuaisen määrittäminen rasvattoman näytteen raakavalkuaismäärän ja happokeitossa liuenneen raakavalkuaisen eroituksena ja 5) liukenemattoman jäännöksen hehkutuskevennyksen määrittäminen. Kun hehkutuskevennyksestä vähennetään siihen sisältyvä, edellä esitetyllä tavalla laskettu raakavalkuaisen määrä, saadaan selville kettoaineiden paljous Saadut kettoaineprosentit ovat useimmiten 150—200 % korkeammat kuin vastaavat raakakuituprosentit.Downloads
How to Cite
Copyright (c) 2024 Lauri Paloheimo, Irja Paloheimo
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.