Preliminary studies on the variations of pH and volatile fatty acid concentration of the rumen contents of the cow
Abstract
Yhden pötsifistelillä varustetun ayrshire-lehmän pötsin sisällön pH mitattiin in vivo-tekniikkaa käyttäen tavallisestikahden ruokintakerran välisen ajan käsittävinä mittaussarjoina. 1—2 tunnin väliajoin suoritetut mittaukset osoittivat, että rehuannoksen ry-sisällön lisääminen jyrkentää ruokintaa seuraavaa pH:n laskua ja alentaa pH-käyrien minimikohtaa. Laidunruokinnan aikana ei pötsin sisällön pH:ssa tapahtunut samanlaista jaksollista vaihtelua kuin sisäruokinnan aikana. Normaalisissa ruokintaolosuhteissa sisällön yläosa on säännöllisesti happamampaa kuin alaosa. Näiden välinen happamuusasteen ero suurenee ruokinnan seurauksena rinnan happamuuden lisääntymisen kanssa. Suurin ero (1,1 pH-yksikköä) todettiin laidunruokinnan aikana. Haihtuvien rasvahappojen konsentraatio sisällön yläosassa oli joissakin tapauksissa yli 50 % alaosan konsentraatiota suurempi. In vitro-menetelmää käyttäen suoritetuissa pH-mittauksissa saadut pH-arvot olivat 0,15—0,65 pH-yksikköä korkeampia kuin rinnakkaisesti suoritetuissa in vivo-mittauksissa saadut, mikä osoittaa, että ensin mainittua menetelmää käyttäen suoritetuissa tutkimuksissa saadut pH-arvot ovat ilmeisesti virheellisen korkeita.Downloads
How to Cite
Copyright (c) 2024 Martti Lampila
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.