Kuivatun kanansonnan energia-, valkuais- ja kivennäisarvo märehtijöillä

Authors

  • Maija-Liisa Salo Yliopiston kotieläintieteen laitos, Helsinki 71
  • Marjatta Suvitie Yliopiston kotieläintieteen laitos, Helsinki 71
  • Matti Näsi Yliopiston kotieläintieteen laitos, Helsinki 71

Abstract

Munivien kanojen kuivatun sonnan energia-, valkuais- ja kivennäisarvoa tutkittiin sulavuus- ja tasokokeella neljällä täysikasvuisella pässillä. Peruskokeessa rehuna oli ohra ja olki sekä tarpeelliset kivennäis- ja vitamiinitäydennykset. Toisessa kokeessa dieettiin sisältyi 13% kanansontaa, joka sisälsi typpeä 6.7 % k.a:sta. Energiansaanti vastasi ylläpitotarvetta. Raakaproteiinin ja monien kivennäisten saanti ylitti kanansontakokeessa normien mukaisen tarpeen. Kanansonnan orgaanisen aineen sulavuudeksi saatiin differenssinä laskien 62.8 % ja kokonaistypen sulavuudeksi 88.4%. Energia-arvoksi tuli 1.58 Mcal. ME tai 0.47 ry/kg k.a. ja N-arvoksi 650 g srv/ry. Typen ja useimpien kivennäisten suhteen eläimet olivat tasapainossa eikä dieettien välillä ilmennyt selvää eroa.

Downloads

Download data is not yet available.
Section
Articles

Published

1975-12-01

How to Cite

Salo, M.-L., Suvitie, M., & Näsi, M. (1975). Kuivatun kanansonnan energia-, valkuais- ja kivennäisarvo märehtijöillä . Agricultural and Food Science, 47(6), 462–468. https://doi.org/10.23986/afsci.71857