Sokerijuurikkaan naatit ja niistä valmistettu säilörehu: I. Koostumus ja rehuarvo 

Authors

  • Maija-Liisa Salo Yliopiston kotieläintieteen laitos, Helsinki
  • Riitta Sormunen Yliopiston kotieläintieteen laitos, Helsinki

Abstract

Kelasilppurilla korjattujen sokerijuurikkaan naattien ja niistä 4—5 m:n korkuisiin tornisiiloihin valmistetun säilörehun koostumusta ja rehuarvoa. tutkittiin vuosina 1971—1972. Säilöntäainetta ei käytetty. Säilörehun keskim. pH oli 3.9 ja ammoniumtyppipitoisuus 4.7 % kokonaistypestä. Säilörehun koostumus ja in vitro-sulavuus oli huomattavasti parempi 1—2 m;n kuin 3—4 m:n syvyydessä. Naattien (1) ja naattisäilörehun (2) keskimääräinen koostumus oli, % k.a:sta: raakaproteiini 18.4, 19.3; vesiliukoiset orgaaniset hapot 5.5, 13.8; sokerit 21.2, 3.1; hemiselluloosa 15.8, 22.0; selluloosa 8.3, 11.8;raakaligniini 3.0, 3.8; raakakuitu 10.8, 15.3; tuhka 19.0, 17.0.—g/kg k.a.: Ca 14.7, 17.7; P 2.4, 2.1; Mg 7.3, 7.0; K 44.6, 38.2; Na 12.2, 8.3; Cl 35.9, 20.5. mg/kg k.a.: Fe 430, 589; Cu 15, 19; Mn 402, 439; Zn 393, 416. Orgaanisen aineen in vitro-sulavuus oli 82.6 ja 78.4 %, kuiva-aineen ry-arvo 0.92 ja 0.77, srv 156 ja 176 g/ry. Ry-laskutavan tarkkuutta on kommentoitu. In vitro-sulavuustulosten toistettavuus rutiinityössä todettiin varsin hyväksi. Koesäkeissä ja irrallaan siilossa olevan naatti- ja paperisäilörehun koostumuksessa ei todettu merkitsevää eroa (P>0.1).

Downloads

Download data is not yet available.
Section
Articles

Published

1974-05-01

How to Cite

Salo, M.-L., & Sormunen, R. (1974). Sokerijuurikkaan naatit ja niistä valmistettu säilörehu: I. Koostumus ja rehuarvo . Agricultural and Food Science, 46(2), 88–96. https://doi.org/10.23986/afsci.71874