Rehujen rikkipitoisuuksista

Authors

  • Matti Kreula Biokemiallinen Tutkimuslaitos, Kalevank. 56 h, 00180 Helsinki 18
  • Terttu Ettala Biokemiallinen Tutkimuslaitos, Kalevank. 56 h, 00180 Helsinki 18

Abstract

Rehujen rikkitilanteen selvittämiseksi on eri puolilta Suomea satunnaisesti valituilta maatiloilta määritetty ruohoista (60 näytettä), säilörehuista (857 näytettä), heinistä (125 näytettä), kauroista (40 näytettä) ja ohrista (40 näytettä) kokonaisrikki ja osasta näytteitä myös sulfaattirikki. Lisäksi on Jokioisten Lintupajun koetilalta määritetty rikki 55 säilörehunäytteestä, 36 ruohonäytteestä ja 21 näytteestä säilörehuja, joiden säilöntäaineet ovat sisältäneet rikkiä. Koko maan ruohonäytteet ovat sisältäneet rikkiä 0.16 ± 0.04 %, säilörehut 0.14 ± 0.05 % ja heinät 0.09 ± 0.01 % kuiva-aineesta. Lintupajun ruoho on sisältänyt rikkiä 0.20 ± 003 % ja siitä tehtysäilörehu 0.18 ± 0.03 % kuiva-aineesta. Kun säilörehut on tehty rikkiä sisältävillä säilöntäaineilla, on rehun keskimääräinen rikkipitoisuus ollut 0.48 % kuiva-aineesta. Säilörehujen osalta on todettu eroavuuksia maan eri osien välillä. Kauranäytteiden kuiva-aineesta on ollut rikkiä 0.07 % ja ohranäytteiden 0.06 %. Typen ja rikin keskimääräinen suhde on ollut ruohossa 19.1, säilörehussa 18.1 ja heinässä 17.8. Rikkiä säilöntäaineessa käytettäessä on typen ja rikin suhde säilörehiussa ollut 6.5. Kaurassa on typen ja rikin suhde ollut keskimäärin 30.0 ja ohrassa 35.0.

Downloads

Download data is not yet available.
Section
Articles

Published

1976-07-01

How to Cite

Kreula, M., & Ettala, T. (1976). Rehujen rikkipitoisuuksista . Agricultural and Food Science, 48(4), 356–362. https://doi.org/10.23986/afsci.71925