Sokeri- ja valkuaislisä korkeatuottoisten lypsylehmien väkirehussa nurmisäilörehuruokinnalla

Authors

  • Juha Seppälä Helsingin yliopiston kotieläintieteen laitos, 00710 Helsinki 71
  • Esko Poutiainen Helsingin yliopiston kotieläintieteen laitos, 00710 Helsinki 71
  • Päivi Luoma Helsingin yliopiston kotieläintieteen laitos, 00710 Helsinki 71

Abstract

Lypsylehmillä suoritetussa ruokintakokeessa tutkittiin väkirehussa lisätyn melassileikkeen ja soijarouheen vaikutusta rehunkulutukseen, maitotuotokseen, ravintoaineiden saantiin sekä eräisiin veriarvoihin. Kokeessa oli kolme ruokintaryhmää. Ryhmissä II (SM) ja III (SS) oli 6 lehmää, ryhmässä I (S) 5. Lehmät saivat perusrehuina heinää ja nurmisäilörehua. Väkirehunaryhmä I (S) sai pelkkää ohra-kauraseosta (50 ; 50). Ryhmä II (SM) sai sokerilisänä melassileikettä 20 % väkirehussa. Tämä kohotti koko rehuannoksen sokeripitoisuutta 1.9 %:ista 4.0 %:iin. Ryhmä III (SS) sai valkuaislisänä väkirehussa 11 % soijarouhetta. Soijarouheen osuus oli 11.4 % ryhmän koko rehuannoksen sulavasta raakavalkuaismäärästä. Rehunsyönti lisääntyi 40 g ka/100 elopainokiloa päivässä ensimmäisenkuukauden aikana poikimisesta. Rehun syönti kokeen lopussa (8 viikkoa poikimisesta) oli ryhmällä I (S) 2.8 ± 0.2, ryhmällä II (SM) 3.0 ± 0.2 ja ryhmällä III (SS) 3.0 ± 0.4kg ka per 100 elopainokiloa. Ryhmien välillä ei ollut merkitsevää eroa rehunkulutuksessa. Maitotuotos oli keskimäärin kokeen aikana (0—9 viikkoa poikimisesta) ryhmällä I (S) 21.7 ± 4.5, ryhmällä II (SM) 24.4 ±5.1 ja ryhmällä III (SS) 24.6 ± 6.5kg 4-%:ista maitoa päivässä. Erot eivät olleet tilastollisesti merkitseviä suuresta hajonnasta johtuen. Kaikilla ryhmillä oli poikimisen jälkeen energian saannissa vajausta. Ryhmä I (S) sai kokeen aikana 94 %, ryhmä II (SM) 82 % ja ryhmä III (SS) 90 % lasketusta energiantarpeesta. Sulavaa raakavalkuaista ryhmä I (S) sai keskimäärin 83g per 4-%:inen maitokilo, ryhmä II (SM) 75 g ja soijalisän saanut ryhmä III (SS) 89 g srv per 4-%:inen maitokilo. Lehmät eivät saaneet kalsiumia eivätkä magnesiumia rehussa poikimisen jälkeen tarvettaan vastaavasti. Rehuannoksen kalsium vastasi 70—82 % lehmien kalsiumin tarpeesta. Magnesiumin saanti rehussa oli 64—90 % tarpeesta. Plasman hemoglobiini-, hematokriitti-, glukoosi- ja ketoainearvoissa ei ryhmien välillä ollut merkitseviä eroja. Hypoglykemiaa (glukoosi < 40 mg-%) esiintyi ryhmissä I (S) ja III (SS) yhdellä lehmällä sekä ryhmällä II (SS) kolmella lehmällä. Plasman epäorgaanisen fosforin pitoisuudet olivat ryhmällä II (SM) 6.6 mg-% ja ryhmillä I (S) ja III (SS) 5.5 mg-%. Erot olivat merkitseviä (P < 0.01). Plasman kalsiumarvot olivat ryhmällä II (SM) merkitsevästi (P < 0.05) alhaisempia kuin ryhmillä I (S) ja III (SS). Plasman magnesiumarvot olivat hypomagnesemian rajan alapuolella koko kokeen ajan. Ryhmien välillä ei ollut merkitseviä eroja. Plasman magnesiumarvojen muutokset noudattivat lehmien magnesiumin ja energian saantia.

Downloads

Download data is not yet available.
Section
Articles

Published

1977-07-01

How to Cite

Seppälä, J., Poutiainen, E., & Luoma, P. (1977). Sokeri- ja valkuaislisä korkeatuottoisten lypsylehmien väkirehussa nurmisäilörehuruokinnalla . Agricultural and Food Science, 49(3), 176–187. https://doi.org/10.23986/afsci.71933