Hehtolitrapainon ja lajikkeen vaikutus ohran rehuarvoon sikojen ruokinnassa

Authors

  • Maija-Liisa Salo Helsingin yliopiston kotieläintieteen laitos, 00710 Helsinki 71

Abstract

Kuuden ohraerän sulavuus määritettiin kahtena 3x3 latinalaisena neliönä lihasioilla painovälillä 42—72 kg. Valkuaistäydennyksenä oli 16 % rehumaitojauhetta yhdistelmästä. Ohrat käsittivät neljä lajiketta ja niiden hehtolitrapainot vaihtelivat 53—63 kg/hl ja raakaproteiinipitoisuudet 10.5 12.8 % karsta. Heikoimman ja parhaan ohran orgaanisen aineen, raakaproteiinin ja typettömien uuteaineiden sulavuuksien välinen ero oli merkitsevä (P < 0.05 - 0.01). Typpitaseessa ei ilmennyt merkitsevää eroa. Muuntokelpoisen ja nettoenergian kohdalla eri ohraerät poikkesivat toisistaan 0—4 %. Pienten koostumusmuutosten vaikutusta energia-arvoon vähentää ohralle ominainen tärkkelys- ja raakaproteiinipitoisuuden välillä vallitseva negatiivinen vuorosuhde ja vähän myös raakaproteiinin pitoisuuden ja sulavuuden välinen positiivinen vuorosuhde.

Downloads

Download data is not yet available.
Section
Articles

Published

1978-05-01

How to Cite

Salo, M.-L. (1978). Hehtolitrapainon ja lajikkeen vaikutus ohran rehuarvoon sikojen ruokinnassa . Agricultural and Food Science, 50(3), 285–290. https://doi.org/10.23986/afsci.71971