Hehtolitrapainon ja lajikkeen vaikutus ohran rehuarvoon sikojen ruokinnassa
Abstract
Kuuden ohraerän sulavuus määritettiin kahtena 3x3 latinalaisena neliönä lihasioilla painovälillä 42—72 kg. Valkuaistäydennyksenä oli 16 % rehumaitojauhetta yhdistelmästä. Ohrat käsittivät neljä lajiketta ja niiden hehtolitrapainot vaihtelivat 53—63 kg/hl ja raakaproteiinipitoisuudet 10.5 12.8 % karsta. Heikoimman ja parhaan ohran orgaanisen aineen, raakaproteiinin ja typettömien uuteaineiden sulavuuksien välinen ero oli merkitsevä (P < 0.05 - 0.01). Typpitaseessa ei ilmennyt merkitsevää eroa. Muuntokelpoisen ja nettoenergian kohdalla eri ohraerät poikkesivat toisistaan 0—4 %. Pienten koostumusmuutosten vaikutusta energia-arvoon vähentää ohralle ominainen tärkkelys- ja raakaproteiinipitoisuuden välillä vallitseva negatiivinen vuorosuhde ja vähän myös raakaproteiinin pitoisuuden ja sulavuuden välinen positiivinen vuorosuhde.Downloads
How to Cite
Copyright (c) 2024 Maija-Liisa Salo
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.