Nurmirehun sulavuuden arvioiminen raakakuitu- ja raakavalkuaispitoisuuden perusteella
Abstract
Tutkimuksessa laskettiin nurmirehujen orgaanisen aineen ja raakavalkuaisen sulavuuden riippuvuuksia raakavalkuais- ja raakakuitupitoisuuksista regressioanalyysin avulla. Aineisto käsitti 26 osin julkaisuista kerättyä säilörehujen ja heinien in vivo-sulavuuskoetta, jotka on tehty Viikissä (Helsingin yliopisto), Tikkurilassa (Maatalouden tutkimuskeskus) ja Ultunassa (ruotsalaisen Kivimäen aineisto). Aineiston perusteella timotei-nurminatavaltaisen nurmen säilörehu- ja heinäsatojen orgaanisen aineen sulavuutta voidaan arvioida yhtälöllä OMD = 92.0—139.3/CP—0.0126 * CF2 (R2 = 0.91, RSD = 2.2) ja raakavalkuaisen näennäistä sulavuutta yhtälöllä CPD = 91.8—288.4/CP (R2 = 0.89, RSD = 2.9), missä CP = raakavalkuaispitoisuus ja CF = raakakuitupitoisuus (% kuiva-aineesta).Downloads
How to Cite
Copyright (c) 2024 J. Korva, M. Tuori
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.