Nurmirehun sulavuuden arvioiminen raakakuitu- ja raakavalkuaispitoisuuden perusteella

Authors

  • J. Korva Helsingin yliopisto, Kasvinviljelytieteen laitos, 00710 HELSINKI
  • M. Tuori Helsingin yliopisto, Kotieläintieteen laitos 00710 HELSINKI

Abstract

Tutkimuksessa laskettiin nurmirehujen orgaanisen aineen ja raakavalkuaisen sulavuuden riippuvuuksia raakavalkuais- ja raakakuitupitoisuuksista regressioanalyysin avulla. Aineisto käsitti 26 osin julkaisuista kerättyä säilörehujen ja heinien in vivo-sulavuuskoetta, jotka on tehty Viikissä (Helsingin yliopisto), Tikkurilassa (Maatalouden tutkimuskeskus) ja Ultunassa (ruotsalaisen Kivimäen aineisto). Aineiston perusteella timotei-nurminatavaltaisen nurmen säilörehu- ja heinäsatojen orgaanisen aineen sulavuutta voidaan arvioida yhtälöllä OMD = 92.0—139.3/CP—0.0126 * CF2 (R2 = 0.91, RSD = 2.2) ja raakavalkuaisen näennäistä sulavuutta yhtälöllä CPD = 91.8—288.4/CP (R2 = 0.89, RSD = 2.9), missä CP = raakavalkuaispitoisuus ja CF = raakakuitupitoisuus (% kuiva-aineesta).

Downloads

Download data is not yet available.
Section
Articles

Published

1986-09-01

How to Cite

Korva, J., & Tuori, M. (1986). Nurmirehun sulavuuden arvioiminen raakakuitu- ja raakavalkuaispitoisuuden perusteella . Agricultural and Food Science, 58(4), 175–183. https://doi.org/10.23986/afsci.72230