Om släktföremåls betydelse för individen och hemmet

Föremålen och deras värdegrunder

Författare

  • Jeanette Edfelt

Nyckelord:

släkt, föremål, arvegods, värde

Abstract

Temat för min magisteravhandling var släktföremål i hemmet, det vill säga föremål associerade med släkten. Frågeställningen gällde: hur ting kan representera släkten och hur vardagliga, ceremoniella, rituella och memorabila ting skiljer sig i placering, uppmärksamhet och användning i hemmet. Materialet för avhandlingen bestod av kvalitativa intervjuer och deltagande observationer gjorda i Jakobstad våren 2014 samt en fältdagbok med teckningar. Om informanterna kan nämnas att de har sitt ursprung och historiska rötter i bonde- och arbetarbefolkningen i Österbotten. Syftet var att utreda vad ett släktföremål kan vara och vilken dess betydelse för individen, hemmet och släktbilden var.

Den här artikeln presenterar de mest centrala resultaten från min avhandling. Jag har valt att mer ingående redogöra för följande frågor: Vad är ett släktföremål? Hur urskiljs de i hemmen? Varför (varför inte) har de en plats i hemmet? Och på vilka grunder tilldelas släktföremålen ett värde? Jag kommer att belysa släktföremålsproblematiken med exempel och citat från informanternas svar.

Sektion
Artiklar

Publicerad

2023-05-11

Referera så här

Edfelt, J. (2023). Om släktföremåls betydelse för individen och hemmet: Föremålen och deras värdegrunder. Budkavlen, 94, 89–99. https://doi.org/10.37447/bk.129684