Och han satte det i lagen

Hakon den Gode och julmaskeringen

Författare

  • Carsten Bregenhøj

Nyckelord:

jul, julmaskering, julbock, knutbock

Abstract

I följande presentation skall en alldeles liten och blygsam enskildhet i etnologins vitspännande fält avhandlas i ett försök att svara på frågan varifrån våra maskeringstraditioner vid jultid härstammar. Svaret bygger på några överraskande överensstämmelser mellan till synes inkompatibla källor, och källkritiken är det inledande bekymret. Tidsmässigt genomgås först ett kort skede i norsk vikingatid då kristendomen knackade på hos nordborna. Ungdomen med europeisk utbildning och ambitioner är återflyttaren Hakon Adelsteinsfostre, senare kung och av eftervärlden kallad den Gode, som gör ett avtal med de hedniska bönderna om att fira jul samtidigt som den kristna minoriteten. Lagtexten definierar när julen bör avslutas men inte hur. Här blir texten nödvändigtvis packad med språkliga detaljer och termer, med exempel och textförklaringar relaterade till julfirandet, och avsnittet avslutas med vetskap om att lagen har existerat men utan kännedom om hur den fungerade.

Tillstånd för bidragets nätpublicering saknas. Om du äger rättigheterna och vill ge tillståndet, vänligen kontakta budkavlen@abo.fi.

Sektion
Artiklar

Publicerad

2023-06-05

Referera så här

Bregenhøj, C. (2023). Och han satte det i lagen: Hakon den Gode och julmaskeringen. Budkavlen, 87, 42–55. https://doi.org/10.37447/bk.130220