Från Societetshus till pulkbacke

En studie av fastlagen i Åbo Underrättelser 1824–1990

Författare

  • Magdalena Sandin

Nyckelord:

fastlagen, media, festseder, långt tidsperspektiv

Abstract

Min intention med föreliggande artikel är att belysa hur fastlagen "firats" i Åbo Underrättelser (ÅU) från tidningens grundande 1824 fram till 1990. Detta källmaterial och denna tidsperiod har jag valt för att få ett så långt tidsperspektiv som möjligt. Jag har koncentrerat mig på att återge innehållet i olika artiklar som behandlat fastlagen. Jag har indelat materialet i kategorier med beaktande av vad artiklarna handlar om. Jag har studerat utvecklingen dels inom dessa katergorier och dels den allmänna utvecklingen, som berör hela tidsperioden och alla områden. Detta betyder att jag även använt mig av ett komparativt grepp, eftersom skillnader framträder i en utvecklingsanalys. Jag har alltså i mitt refererande av tidningsannonser och -artiklar, beaktat förändringar - när har något försvunnit ur presspaltema och vad i så fall, när något eventuellt kommit till eller om någon företeelse ändrat karaktär - i rapporteringen. I hur hög grad detta i sin tur belyser vad som egentligen skett, är svårt att veta, eftersom pressen kanske inte alltid övervakar allt som händer i en stad. Arrangörerna till olika evenemang kanske något år också bara nöjt sig med att annonsera t.ex. med hjälp av affischer.

Tillstånd för bidragets nätpublicering saknas. Om du äger rättigheterna och vill ge tillståndet, vänligen kontakta budkavlen@abo.fi.

Sektion
Artiklar

Publicerad

2023-06-13

Referera så här

Sandin, M. (2023). Från Societetshus till pulkbacke: En studie av fastlagen i Åbo Underrättelser 1824–1990. Budkavlen, 81, 63–77. https://doi.org/10.37447/bk.130696