Mat på liv och död

En studie i kvinnokroppens problematik

Författare

  • Kirsi Broström

Nyckelord:

kropp, mat, kvinnlighet, ideal

Abstract

I de västerländska samhällena har kvinnor redan länge haft en alldeles speciell relation till maten. Maten är mycket mera än bara näring, den är samtidigt både substans och symbol. Alltsedan våra första dagar i livet är maten intimt sammankopplad med känslor och upplevelser. Vårt förhållande till maten är inte på något sätt enkelt eller oskyldigt, utan består av flera komplicerade element. Kvaliteten och kvantiteten av den mat som människan intar bestäms inte endast av biologiska faktorer, utan påverkas också starkt av kulturella, sociala, könsmässiga och psykologiska faktorer. Det är i stort sett samhället och kanske t.o.m. könet som bestämmer hur och hurdan mat vi äter. Både matvanor och (kvinno )kropp är i dag sociokulturellt definierade företeelser som förändras från kultur till kultur.

Sektion
Artiklar

Publicerad

2023-06-13

Referera så här

Broström, K. (2023). Mat på liv och död: En studie i kvinnokroppens problematik. Budkavlen, 79, 13–23. https://doi.org/10.37447/bk.130917