Mat och gemenskap

Måltidens betydelse för fest och vardag

Författare

  • Yrsa Lindqvist

Nyckelord:

mat, gemenskap, fest, vardag

Abstract

Våren 1999 handlade Folkkultursarkivets årliga frågelista om mathushållning med tyngdpunkt på dagens förhållanden. Frågelistan "Vad har vi för mat i dag?" väckte stort intresse och sammanlagt kom det in 161 svar som omfattar drygt 1000 sidor text. Åldersspridningen var stor. De äldsta som svarade är födda på 1910-talet, de yngsta på 1990-talet. Därmed återspeglas så gott som hela 1900-talet i frågesvaren eftersom de äldre svararna ofta beskriver sina matvanor med utgångspunkt i barndomshemmet. Regionalt fördelas svaren jämt över hela det finlandssvenska språkområdet. Frågelistan bestod av åtta punkter, från inköpsvanor och arbetsfördelning i köket till frågor om matkulturens eventuella förändring samt hälsoaspekter.

Sektion
Artiklar

Publicerad

2023-06-13

Referera så här

Lindqvist, Y. (2023). Mat och gemenskap: Måltidens betydelse för fest och vardag. Budkavlen, 79, 38–52. https://doi.org/10.37447/bk.130919