Käraste soldat!

Om krigstida brev som källmaterial

Författare

  • Sonja Hagelstam

Nyckelord:

brev, postcensur, krigstid, källkritik

Abstract

Det primära källmaterialet för min avhandling pro gradu utgjordes av en brevsamling från det finska fortsättningskriget och Lapplandskriget 1941–1944, som finns bevarad på handskriftsavdelningen vid Åbo Akademis bibliotek. Det övergripande syftet för avhandlingen Krigsvardag vid front och på hemmafront. Upplevelsen av vardagen under fortsättningskriget och Lapplandskriget 1941–1944 i belysning av en brevsamling (1999) var att beskriva och försöka förstå hur kriget och krigs vardagen upplevdes och bemästrades på individnivå. Jag beskrev krigsvardagen såsom den gestaltades i breven samt granskade vad undantagsförhållandena subjektivt betydde. Ett ytterligare syfte var att reflektera över användningen av krigstida brev som källmaterial.

I denna artikel ämnar jag diskutera vissa faktorer man bör beakta när man använder privata brev och särskilt krigstida brev som källmaterial inom etnologin. Jag utgår både från litteratur samt från de erfarenheter jag fick under arbetet med avhandlingen. Ett annat syfte är att kort beskriva fältpostens och postcensurens regler och organisering under fortsättingskriget i Finland. Det är viktigt att känna till hur fältposten och postcensuren fungerade, eftersom de utgjorde ramarna och förutsättningarna för kommunikationen per brev under krigsåren 1941–1944. Dessa frågor, och särskilt frågorna om postcensuren är dessutom viktiga ur källkritisk synvinkel.

Sektion
Artiklar

Publicerad

2023-06-13

Referera så här

Hagelstam, S. (2023). Käraste soldat! Om krigstida brev som källmaterial. Budkavlen, 79, 66–84. https://doi.org/10.37447/bk.130922