Yliluonnollista vai patologista
DOI:
https://doi.org/10.30666/elore.79241Abstract
Kummille ja selittämättömille kokemuksille esitetään monenlaisia tulkintoja; tämä artikkeli keskittyy yliluonnollisten tulkintojen ja kokemusten medikalisoinnin väliseen suhteeseen Suomen esiteollisessa kansanuskossa ja nykypäivän keskusteluissa. Taustaksi esitellään eurooppalaista hulluuden historiaa ja hulluuden yliluonnollisia ja naturalistisia selityksiä. 1600-luvulta lähtien lääketieteelliset selitykset ovat vähitellen syrjäyttäneet yliluonnolliset tulkinnat. Tämä artikkeli lähestyy rajaa mentaalisten ongelmien ja henkisen herkkyyden välillä epäselvänä ja kulttuurisesti rakentuneena. Suomen esiteollinen kansanusko pitää niin sanottujen näkijöiden kokemia yliluonnollisia olentoja todellisina. Arkistoaineistossa henkilöitä, jotka kokevat näiden olentojen läsnäoloa toistuvasti, voidaan pitää myös hulluina tai mielisairaina. Samalla kuitenkin korostetaan, että hullulla on yhteys yliluonnolliseen. Toisena tapauksena ovat suomalaiset näkemykset kummista kokemuksista internet-keskusteluissa ja kokijoiden tutkijoille lähettämissä kirjeissä. Nykyään yliluonnollisten tulkintojen perinne on menettänyt merkityksensä. Kokemukset, jotka ovat tieteellisen maailmankuvan vastaisia, liitetään yhä useammin mielenterveyden ongelmiin etenkin maallikoiden kirjoittamissa internet-kommenteissa. Ne, jotka ovat raportoineet kokeneensa henkiolentojen läsnäoloa, kertovat olevansa aisteiltaan erityisen herkkiä mutta mieleltään terveitä. Arkielämässään ne, joilla on ollut kummia tai yliluonnollisia kokemuksia, yleensä salaavat ne leimautumisen pelossa. Kummien kokemusten arviointi on kautta historian heijastanut vallitsevia arvoja, maailmankuvaa ja valtasuhteita. Nykyään etenkin arkikeskusteluissa stigmatisoidaan ja medikalisoidaan kokemuksia, joita pidetään kulttuurisesti sopimattomina.Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The journal follows Diamond Open Access publishing model: the journal does not charge authors and published texts are immediately available on the Journal.fi service for scientific journals. By submitting an article for publication on Elore, the author agrees, as of September 2024, that the work will be published under a CC BY 4.0 licence. Under the licence, others may copy, transmit, distribute and display the copyrighted work and any modified versions of the work based on it only if they attribute the licence, the original publication (link or reference) and the author as the original author. Any modifications made must be acknowledged.
Copyright of the texts remains with the authors, and self-archiving (Green OA) of the published version is allowed. This also applies to texts published before September 2024. The Green OA publication must include Elore's publication details.
The metadata for published articles is licensed under Creative Commons CC0 1.0 Universal.