Tulevat numerot

Kirjoituksia voi tarjota Idäntutkimuksen maantieteellisesti kattamaan alueeseen liittyen eri tutkimusaloilta. Julkaisemme muun muassa tieteellisiä artikkeleita, esseitä, kolumneja, väitöslektioita ja kirja-arvioita. Tieteellinen artikkeli on pituudeltaan noin 4 000–6 000 sanaa, ja se on vertaisarvioitu julkaisu. Essee on pituudeltaan noin 2 500 sanaa, ja kolumnin pituus on enintään 700 sanaa. Ajankohtaista-osiossa julkaistaan mm. konferenssiraportteja ja muista ajankohtaisista tapahtumista kertovia tekstejä (noin 720–1 200 sanaa).

Lähetä ehdotuksesi julkaistavaksi tarjottavasta artikkelista tai muista materiaaleista Lähetä käsikirjoitus -toiminnolla. Tutustu ensin kirjoittajan ohjeisiin. Lehti julkaisee teemanumeroissa myös muita kuin suoraan kyseiseen teemaan liittyviä tekstejä. Juttuideoista keskustellaksesi ota yhteyttä numeron päätoimittaja Mika Perkiömäkeen [at] helsinki.fi tai muihin toimituskunnan jäseniin.

 

3/2022: Valko-Venäjä / Belarus
Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 30.4.2022
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 31.7.2022

Valko-Venäjän kireän poliittisen tilanteen pudottua pois nopeatempoisimman uutisvirran kyydistä Idäntutkimus omistaa kolmannen numeronsa tälle epävarmuuden tilassa jatkavalle maalle. Tekstit, jotka tarkastelevat niin Valko-Venäjän nykytilaa kuin menneisyyttä, samoin kuin kulttuuria laajasti ymmärtäen, ovat tervetulleita.

4/2022: Ääni
Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 15.8.2022
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 1.10.2022

Vuoden viimeinen numero Ääni kutsuu kirjoittajia pohtimaan ääntä sekä konkreettisten että symbolisten merkitysten kautta. Mitä ääni(oikeus) merkitsee ihmisille? Millaisia ääniä yhteiskunnassa kuuluu ja millaisia jää kuulumatta? Entä miten äänestä luodaan musiikkia ja muutakin taidetta, joiden merkitykset ulottuvat sanoja pidemmälle?

1/2023: Ukraina
Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 4.11.2022
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 13.1.2022

Vuoden 2023 ensimmäisen numeron teema on itseoikeutetusti Ukraina. Tekstiehdotukset voivat liittyä niin tämänhetkiseen konfliktiin kuin Ukrainan yhteiskuntaan, kulttuuriin, kieleen ja historiaan laajemminkin. 

2/2023: Vapaa teema
Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 3.2.2023
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 31.3.2023

Vapaan teeman numeroon voit tarjota tekstejäsi laajalla otteella.

3/2023: Raha
Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 28.4.2023
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 4.8.2023

Vuoden kolmanteen numeroon kutsumme kirjoituksia, jotka tarkastelevat Venäjän ja Itä-Euroopan taloutta samoin kuin rahaa ja kuluttamista sosiaalisina ja kulttuurisina ilmiöinä. Miten koronavirus ja Venäjän hyökkäyssota muuttivat talouden logiikkaa ja mikä merkitys pakotteilla on niin Venäjän kuin Euroopan talousjärjestelmille? Entä miten raha, talous ja kuluttaminen ohjaavat ihmisten toimintaa tai mikä on taiteen ja rahan suhde Itä-Euroopassa ja Venäjällä?

4/2023: Tieto ja valta
Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 18.8.2023
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 6.10.2023

Venäjän aloittama hyökkäyssota on pakottanut niin tutkijat kuin mediankin tarkastelemaan uudelleen vakiintuneita käsityksiä Itä-Euroopan yhteiskunnista ja historiasta. Onko Ukrainaa ja muita Venäjän naapurivaltioita käsitelty itsenäisinä toimijoina vai pääasiassa Venäjän kulttuurin ja historian kautta? Mitä sokeita pisteitä keskittyminen Venäjään on jättänyt? Kutsumme kirjoittajia pohtimaan tiedon imperialismin, kolonialismin ja episteemisen epäoikeudenmukaisuuden kysymyksiä samoin kuin reflektoimaan tiedontuotannon murrosta, jonka Venäjän hyökkäyssota on niin Suomessa kuin muuallakin aiheuttanut.

 

Kaikkia numeroitamme koskevat kirjoitusohjeet löytyvät sivuiltamme https://journal.fi/idantutkimus/kirjoittajanohjeet. Tervetuloa tarjoamaan juttuideoita! Julkaisemme muun muassa tieteellisiä artikkeleita, esseitä, kolumneja, väitöslektioita, kirja-arvioita, seminaariraportteja ja keskustelunavauksia. Pyydämme jättämään valmiit artikkelikäsikirjoitukset Journal.fi-sivuston kautta; juttuideoista keskustellaksesi ota yhteyttä päätoimittaja Mika Perkiömäkeen [at] helsinki.fi, toimituskunnan jäseniin tai teemanumeroiden toimittajiin.