Tulevat numerot

Kirjoituksia voi tarjota Idäntutkimuksen maantieteellisesti kattamaan alueeseen liittyen eri tutkimusaloilta. Julkaisemme muun muassa tieteellisiä artikkeleita, esseitä, kolumneja, väitöslektioita ja kirja-arvioita. Tieteellinen artikkeli on pituudeltaan noin 4 000–6 000 sanaa, ja se on vertaisarvioitu julkaisu. Essee on pituudeltaan noin 2 500 sanaa, ja kolumnin pituus on enintään 700 sanaa. Ajankohtaista-osiossa julkaistaan mm. konferenssiraportteja ja muista ajankohtaisista tapahtumista kertovia tekstejä (noin 720–1 200 sanaa).

Lähetä ehdotuksesi julkaistavaksi tarjottavasta artikkelista tai muista materiaaleista Lähetä käsikirjoitus -toiminnolla. Tutustu ensin kirjoittajan ohjeisiin. Lehti julkaisee teemanumeroissa myös muita kuin suoraan kyseiseen teemaan liittyviä tekstejä.

Voit tarjota ehdotusta myös omasta teemanumerosta, joka rakentuisi esimerkiksi jonkin laajemman tutkimushankkeen ympärille. Hankkeen tutkijoiden ja yhteistyökumppanien kirjoitusten lisäksi mukana voi olla muuta Idäntutkimuksessa julkaistavaa sisältöä. Ehdotuksia vuoden 2025 jälkipuoliskon teemanumeroiksi voi lähettää 31.5.2024 mennessä.

Juttuideoista ja teemanumeroista keskustellaksesi ota yhteyttä päätoimittaja Mika Perkiömäkeen [at] helsinki.fi tai muihin toimituskunnan jäseniin.

 

3/2024: Keski-Aasia

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 25.4.2024
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 5.8.2024

Vuoden alueellinen teemanumero pureutuu Keski-Aasiaan, jonka maiden merkitys ja vaikutusvalta on Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan myötä ollut muutoksessa. Kiinnostus Keski-Aasiaan on suomalaisessa tutkijayhteisössäkin kasvamaan päin. Numeroon ovat tervetulleita kaikenlaiset Kazakstania, Kirgisiaa, Tadžikistania, Turkmenistania tai Uzbekistania käsittelevät juttuehdotukset. Miten näiden maiden suhteet Venäjään, länteen tai vaikkapa Kiinaan ovat muuttuneet? Mikä on niiden merkitys nykyisessä kansainvälispoliittisessa tilanteessa? Millainen on Keski-Aasian maiden demokratian tila? Poliittisten kysymysten lisäksi otamme mieluusti vastaan myös esimerkiksi alueen taloutta, yhteiskuntaa, mediaa, kulttuuria ja kieliä käsitteleviä kirjoituksia.

 

4/2024: Arki

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 10.8.2024
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 10.10.2024

Vuoden viimeisen numeron teema on arki. Kirjoitusehdotukset voivat käsitellä arkielämää kohdealueen maissa hyvin monenlaisista näkökulmista. Otamme mieluusti vastaan myös alueelta kotoisin olevien tai niiden kieliä puhuvien elämää uudessa kotimaassa käsitteleviä artikkeleita: millaista on esimerkiksi venäjän- tai vironkielisten arki Suomessa? Entä Ukrainasta paenneiden? Tai niiden, jotka ovat jääneet sotaa käyvään kotimaahansa?

 

1/2025: Vapaa teema

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 15.10.2024
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 15.1.2025

Vapaan teeman numeroon voit tarjota tekstejäsi laajalla otteella.

 

2/2025 Ilmasto

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 15.1.2025
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 10.4.2025

Vuoden 2025 toisen numeron teema on Ilmasto. Numeroon ovat tervetulleita ilmastonmuutosta erilaisista näkökulmista lähestyvät käsikirjoitukset, samoin kuin ilmastonmuutokseen läheisesti kytköksissä olevat aiheet, kuten energiasiirtymä pois fossiilisista polttoaineista. Mikä on tilanne sotaa käyvän Venäjän ja muun maailman välisessä ilmastoyhteistyössä? Entä ilmastoturvallisuuden tilanne itäisessä Euroopassa, Kaukasiassa tai Keski-Aasiassa? Onko huoli ilmastonmuutoksesta kasvussa vai laskussa? Millaisin keinoin ilmastonmuutosta hillitään ja miten siihen varaudutaan sekä sopeudutaan? Mikä on kansalaisyhteiskunnan rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa? Miten ilmastosta kirjoitetaan tiedotusvälineissä, sosiaalisessa mediassa tai kaunokirjallisuudessa? Miten pitkällä eri maissa ollaan uusiutuvien energianlähteiden käyttöönotossa sekä hiilineutraalisuuteen liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa? Ehdotukset voivat käsitellä ilmastoa liittyen myös muuhun kuin globaaliin lämpenemiseen.

 

Kaikkia numeroitamme koskevat kirjoitusohjeet löytyvät sivuiltamme https://journal.fi/idantutkimus/kirjoittajanohjeet. Tervetuloa tarjoamaan juttuideoita! Julkaisemme muun muassa tieteellisiä artikkeleita, esseitä, kolumneja, väitöslektioita, kirja-arvioita, seminaariraportteja ja keskustelunavauksia. Pyydämme jättämään valmiit artikkelikäsikirjoitukset Journal.fi-sivuston kautta; juttuideoista keskustellaksesi ota yhteyttä päätoimittaja Mika Perkiömäkeen [at] helsinki.fi, toimituskunnan jäseniin tai teemanumeroiden toimittajiin.