Tulevat numerot

Kirjoituksia voi tarjota Idäntutkimuksen maantieteellisesti kattamaan alueeseen liittyen eri tutkimusaloilta. Julkaisemme muun muassa tieteellisiä artikkeleita, esseitä, kolumneja, väitöslektioita ja kirja-arvioita. Tieteellinen artikkeli on pituudeltaan noin 4 000–6 000 sanaa, ja se on vertaisarvioitu julkaisu. Essee on pituudeltaan noin 2 500 sanaa, ja kolumnin pituus on enintään 700 sanaa. Ajankohtaista-osiossa julkaistaan mm. konferenssiraportteja ja muista ajankohtaisista tapahtumista kertovia tekstejä (noin 720–1 200 sanaa).

Lähetä ehdotuksesi julkaistavaksi tarjottavasta artikkelista tai muista materiaaleista Lähetä käsikirjoitus -toiminnolla. Tutustu ensin kirjoittajan ohjeisiin. Lehti julkaisee teemanumeroissa myös muita kuin suoraan kyseiseen teemaan liittyviä tekstejä. Juttuideoista keskustellaksesi ota yhteyttä numeron päätoimittaja Mika Perkiömäkeen [at] helsinki.fi tai muihin toimituskunnan jäseniin.

 

3/2023: Raha
Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 28.4.2023
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 4.8.2023

Vuoden kolmanteen numeroon kutsumme kirjoituksia, jotka tarkastelevat Venäjän ja itäisen Euroopan taloutta samoin kuin rahaa ja kuluttamista sosiaalisina ja kulttuurisina ilmiöinä. Miten koronavirus ja Venäjän hyökkäyssota muuttivat talouden logiikkaa ja mikä merkitys pakotteilla on niin Venäjän kuin Euroopan talousjärjestelmille? Entä miten raha, talous ja kuluttaminen ohjaavat ihmisten toimintaa tai mikä on taiteen ja rahan suhde itäisessä Euroopassa ja Venäjällä?

4/2023: Tieto ja valta
Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 18.8.2023
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 6.10.2023

Venäjän aloittama hyökkäyssota on pakottanut niin tutkijat kuin mediankin tarkastelemaan uudelleen vakiintuneita käsityksiä itäisen Euroopan yhteiskunnista ja historiasta. Onko Ukrainaa ja muita Venäjän naapurivaltioita käsitelty itsenäisinä toimijoina vai pääasiassa Venäjän kulttuurin ja historian kautta? Mitä sokeita pisteitä keskittyminen Venäjään on jättänyt? Kutsumme kirjoittajia pohtimaan tiedon imperialismin, kolonialismin ja episteemisen epäoikeudenmukaisuuden kysymyksiä samoin kuin reflektoimaan tiedontuotannon murrosta, jonka Venäjän hyökkäyssota on niin Suomessa kuin muuallakin aiheuttanut.

 

1/2024: Vapaa teema

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 25.10.2023
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 15.1.2024

Vapaan teeman numeroon voit tarjota tekstejäsi laajalla otteella.

 

2/2024: Vastarinta

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 25.1.2024
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 5.4.2024

Vuoden toiseen numeroon kutsumme vastarintaa käsitteleviä kirjoituksia. Vastarintaa voi käsitellä monella tasolla ja tavalla. Mikä on Venäjän tai Valko-Venäjän/Belarusin kansalaisyhteiskunnan tila ja mahdollisuudet vastustaa vallanpitäjien yhä autoritaarisemmaksi käynyttä otetta? Millaista taidetta vastarinta synnyttää? Millaisin keinoin ja tuloksin maanpakoon päätyneet vastustavat kehitystä kotimaassaan? Millaista vastarintaa tai kapinointia sotarintamalla on esiintynyt? Millaista vastarintaa itäisen Euroopan maissa ilmenee autoritarismia tai demokraattista kehitystä kohtaan? 

 

3/2024: Keski-Aasia

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 25.4.2024
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 5.8.2024

Vuoden alueellinen teemanumero pureutuu Keski-Aasiaan, jonka maiden merkitys ja vaikutusvalta on Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan myötä ollut muutoksessa. Kiinnostus Keski-Aasiaan on suomalaisessa tutkijayhteisössäkin kasvamaan päin. Numeroon ovat tervetulleita kaikenlaiset Kazakstania, Kirgisiaa, Tadžikistania, Turkmenistania tai Uzbekistania käsittelevät juttuehdotukset. Miten näiden maiden suhteet Venäjään, länteen tai vaikkapa Kiinaan ovat muuttuneet? Mikä on niiden merkitys nykyisessä kansainvälispoliittisessa tilanteessa? Millainen on Keski-Aasian maiden demokratian tila? Poliittisten kysymysten lisäksi otamme mieluusti vastaan myös esimerkiksi alueen taloutta, yhteiskuntaa, mediaa, kulttuuria ja kieliä käsitteleviä kirjoituksia.

 

4/2024: Arki

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 10.8.2024
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 10.10.2024

Vuoden viimeisen numeron teema on arki. Kirjoitusehdotukset voivat käsitellä arkielämää kohdealueen maissa hyvin monenlaisista näkökulmista. Otamme mieluusti vastaan myös alueelta kotoisin olevien tai niiden kieliä puhuvien elämää uudessa kotimaassa käsitteleviä artikkeleita: millaista on esimerkiksi venäjän- tai vironkielisten arki Suomessa? Entä Ukrainasta paenneiden? Tai niiden, jotka ovat jääneet sotaa käyvään kotimaahansa?

 

Kaikkia numeroitamme koskevat kirjoitusohjeet löytyvät sivuiltamme https://journal.fi/idantutkimus/kirjoittajanohjeet. Tervetuloa tarjoamaan juttuideoita! Julkaisemme muun muassa tieteellisiä artikkeleita, esseitä, kolumneja, väitöslektioita, kirja-arvioita, seminaariraportteja ja keskustelunavauksia. Pyydämme jättämään valmiit artikkelikäsikirjoitukset Journal.fi-sivuston kautta; juttuideoista keskustellaksesi ota yhteyttä päätoimittaja Mika Perkiömäkeen [at] helsinki.fi, toimituskunnan jäseniin tai teemanumeroiden toimittajiin.