Aktivoitu yleisö Suomen Big Brotherin internet-keskustelupalstalla

Kirjoittajat

  • Mikko Hautakangas

Abstrakti

Artikkelissa tarkastellaan yleisön, tekstin ja tuotannon välisiä suhteita. Aineistona käytetään Suomen Big Brotherin virallisella internet-keskustelupalstalla käytyä keskustelua. Big Brotherin kaltaiset osallistavat monimediaformaatit tarjoavat yleisölle mahdollisuuden osallistua mediatekstin muotoutumiseen ja jopa vaikuttaa suoraan tuotannon toimiin. Tällainen vuorovaikutteisuus tuo yleisön ja tuotannon toimijuudet lähemmäksi toisiaan, mikä voi aiheuttaa erityispiirteitä yleisön suhtautumi-sessa tekstiin.

 Artikkelissa osallistutaan keskusteluun kulttuurintutkimuksessa käytetystä ”aktiivisen yleisön” käsitteestä ja tarkastellaan Big Brotherin yleisöä aktivoidun yleisön käsitteen kautta. Tämän uuden käsitteen avulla pyritään kiinnittämään huomio erityisesti yleisön ja tekstin suhteisiin sekä näihin suhteisiin liittyviin molemminpuolisiin panostuksiin: ajatus aktivoidusta yleisöstä sisältää sekä yleisön aktiivisen toimijuuden tekstin ja sen merkitysten muotoutumisessa että tekstin aktiivisen toimijuuden, pyrkimyksen kutsua yksilöitä osaksi tekstiä ja panostamaan omaan yleisöyteensä.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2006-12-01

Viittaaminen

Hautakangas, M. (2006). Aktivoitu yleisö Suomen Big Brotherin internet-keskustelupalstalla. Media & viestintä, 29(4). https://doi.org/10.23983/mv.62400