Munkkiperinteestä pizzaelämykseen – terveys ja ruoka Sotilaskoti-lehdessä 1967–2007
Abstrakti
Tutkimuksessa tarkastellaan sotilaskotien ruoka- ja juomatarjontaan ja sen terveellisyyteen liittyviä kirjoituksia Sotilaskotiliiton julkaisemassa Sotilaskoti-lehdessä vuosina 1967−2007. Sovellamme lehtiartikkeleiden analyysissä kehysanalyysiä. Tarkastelemme sitä, minkälaisia mahdollisia sotilaskotien ruoka- ja juomatarjontaan liittyviä ongelmakehyksiä, puolustuskehyksiä ja ratkaisukehyksiä lehdessä käytetään. Useimmin käytetyt ongelmakehykset olivat terveyskritiikki ja kuluttajien uudet vaatimukset. Yleisimmät puolustuskehykset olivat sotilaskotitarjonnan perinteet, ruuan hyvä maku sekä sotilaskotien immateriaaliset tekijät. Yleisimmät ratkaisukehykset olivat tuotekehittely ja vaihtelun lisääminen, sotilaskotien ruuan terveellistäminen sekä asiakkaiden toiveiden kuuntelu. Sotilaskotilehdessä ilmeni kaksi aikamme terveysviestinnän ydinkysymystä: miten yhdistää terveyspyrkimys ja mielihyväpyrkimys, ja miten vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen.