"Mä koen vähän ehkä itteni alempiarvoisemmaksi": Nuorten aikuisten kokemuksia kehityksellisestä änkytyksestä
Nyckelord:
ICF, kokemus, laadullinen tutkimus, nuoret aikuiset, änkytysAbstract
Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella, miten neljä nuorta aikuista kuvaavat kokemuksiaan kehityksellisen änkytyksen vaikutuksista heidän elämäänsä. Kansainvälisesti änkyttävien aikuisten kokemuksia on tutkittu haastattelu- ja kyselytutkimusten sekä valmiiden arviointimenetelmien avulla, mutta aiheesta ei ole tehty aiemmin suomalaista tutkimusta. Kansainvälisen tutkimustiedon perusteella kehityksellisen änkytyksen voidaan olettaa vaikuttavan kokonaisvaltaisesti änkyttävän aikuisen elämään ja arkeen.
Tutkimus oli monitapaustutkimus, jonka video- ja audioaineisto kerättiin puolistrukturoidulla teemahaastattelulla ryhmäkeskustelun muodossa. Aineisto analysoitiin kvalitatiivisen teorialähtöisen sisällönanalyysin keinoin hyödyntäen kansainvälistä toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitusta (International Classification of Functioning, Disability and Health, ICF) viitekehyksenä.
Kehityksellinen änkytys vaikutti tutkittavien elämään kokonaisvaltaisesti vielä aikuisuudessakin. Tutkittavien puheenvuoroissa korostui etenkin kehityksellisen änkytyksen yhteys mielen toimintoihin. Tutkittavat kertoivat änkytyksen vaikutuksista minäkokemukseen, kuvaten erityisesti minäkuvan ja tunteiden kokemista. Lisäksi tutkittavat kuvasivat runsaasti kokemuksiaan kehityksellisen änkytyksen vaikutuksista suorituksiin ja osallistumiseen, painottuen henkilöiden väliseen vuorovaikutukseen ja ihmissuhteisiin sekä eri elämänalueisiin. Tutkittavien puheenvuorojen perusteella kommunikointikumppanilla ja viestintätyylillä oli yhteys heidän viestintäkokemuksiinsa ja änkytyksen koettiin vaikuttanee opiskelu- ja työelämään.
Tutkimuksen tuloksista selvisi, että aikuisuudessa kehityksellisen änkytyksen aiheuttama psykososiaalinen haitta voi olla merkittävä. Tutkimus lisää ymmärrystä kehityksellisen änkytyksen pitkittäisvaikutuksista. Tutkimus antaa puheterapeuteille ja aiheesta kiinnostuneille tutkijoille uutta näkökulmaa änkytyksen kuntoutuksen kehittämiseen, sillä tutkimus tuo esiin asiakkaan kokemuspohjaa.