Välttelevä ja rajoittunut syömishäiriö (ARFID) autismikirjon (ASD) lapsilla

Kirjoittajat

  • Kaisa Peltomaa Hippo Terapiaklinikka
  • Emilia Hemminki

DOI:

https://doi.org/10.62443/psykologia.v59i4.143305

Abstrakti

Tähän katsaukseen on koottu ajankohtaista tutkimustietoa välttelevästä ja rajoittuneesta syömishäiriöstä (Avoidant and Restrictive Food Intake Disorder; ARFID) autismikirjon (Autism Spectrum Disorder; ASD) lapsilla. Valikoiva syöminen on yleisin syömisen ongelma ASD-lapsilla. Pitkään jatkuvana ja äärimmilleen vietynä se voi johtaa fyysistä terveyttä ja psykososiaalista toimintakykyä heikentävään ARFID:iin. DSM-5:n kriteerien mukaan ARFID liittyy ruoan ominaisuuksiin, pelkoon syömisestä aiheutuvista epämiellyttävistä fyysisistä seurauksista ja/tai syömiseen/ruokaan kohdistuvan kiinnostuksen puutteeseen. Toisin kuin muissa syömishäiriöissä, ARFID-potilailla ei ole kehonkuvaan liittyviä ongelmia, eikä heidän tavoitteenaan ole laihtua. Autismikirjon lapsilla on todettu monia ARFID:ille altistavia fyysisiä/fysiologisia haasteita ja neurokognitiivisia erityispiirteitä. Keskeisenä pidetään ASD-lapsille tyypillistä aistitiedon havainnoinnin ja käsittelyn erilaisuutta. ARFID-oireilulla näyttää olevan yhteyttä myös autismikirjossa tyypillisiin ajattelu- ja toimintatapoihin, kuten joustamattomuus, rutiinisidonnaisuus, huomion suuntautuminen yksityiskohtiin sekä vaikeus hyväksyä uusia ja yllättäviä asioita. ASD-lasten ARFID:in hoidossa alustavaa tutkimusnäyttöä on saatu perhepohjaisesta hoidosta, vanhempainohjannasta ja kognitiivis-behavioraalisista interventioista. ARFID:in tunnistamisen, diagnostiikan ja vaikuttavien hoitomuotojen kehittämiseksi tarvitaan lisää sekä tieteellistä tutkimusta että kliinisessä työssä kerättyä tietoa ASD-lasten valikoivasta syömiskäyttäytymisestä.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2024-12-29

Numero

Osasto

Tieteelliset artikkelit
Saapunut 2024-02-14
Hyväksytty 2024-07-02
Julkaistu 2024-12-29