Ihmishahmon tärähdyksestä

Kirjoittajat

  • Marja Silde

Abstrakti

Viirus-teatterin esityksessä Toinen luonto ihmisen tunnistettu muoto on hajotettu erottamalla ääni/ puhe ruumiista ja peittämällä ihmisesiintyjien kasvot valkoisen, eurooppalaisen ihmisen naamiolla. Tässä esseessäni tarkastelen elävän, ei-elävän ja läsnäolon kokemusta ja tuotantoa rinnastamalla ja vertaamalla ihmishahmon eheyden rikkomista aiempiin avantgardistisiin kokeiluihin. Läsnäolon tuotannon ja purkamisen tarkasteluun sovellan poststrukturalismin näkemyksiä puheen ja kirjoituksen suhteesta. Lisäksi pohdin katsojan kokemusta ihmishahmosta ei-elävänä etupäässä Philip Auslanderin ja Steve Wutzlerin kirjoitusten sekä Annette Arlanderin esittämän esitystilanne/ esitysmaailma -jaon avulla.

Kirjoittajan esittely

Marja Silde

Marja Silde on teatterintutkija, esitystaiteilija, kriitikko ja opettaja. Hän on tarkastellut kritiikin sukupuolta tuottavia diskursseja, populaareja esitysmuotoja sekä esiintyvän ruumiin harjoituskäytäntöjä ja representaatioita. Tällä hetkellä hän työstää kolmiosaista esitystaiteen hanketta Esitys hyväksi elämäksi yhdessä Tuuja Jänicken ja Hilla Kurjen kanssa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2023-03-08

Viittaaminen

Silde, M. (2023). Ihmishahmon tärähdyksestä. Näyttämö ja tutkimus, 9, 168–180. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/teats/article/view/127618