Determination of starch according to the principle of iodine colorimetry
Abstract
Keittämällä 1 g tutkittavaa jauhetta 400 ml:ssa 0.05 normaalista suolahappoliuosta saadaan tärkkelys dekstrininä vapautetuksi kasvisolukoista. Saadun liuoksen tärkkelyspitoisuus määritetään vertaamalla siitä valmistetun jodipitoisen liuoksen väriä määrätyllä tavalla valmistetun standardiliuoksen väriin. Vertailuun ryhdyttäessä tulee tutkittavan liuoksen olla tummempi (siis tärkkelysrikkaampi) kuin standardiliuos. Tutkittavaa liuosta laimennetaan tärkkelysvapaalla jodiliuoksella, jonka jodipitoisuus on sama kuin standardiliuoksen ja tutkittavan liuoksen. Laimennuksen aikana pysyy siis tutkittavan liuoksen jodipitoisuus kaiken aikaa samana, mutta tärkkelyspitoisuus alenee vähitellen. Laimennus lopetetaan niin pian kuin tutkittava liuos on saavuttanut standardiliuoksen värin. Koska liuoksilla nyt on sama väri ja sama jodipitoisuus, päätellään tästä, että myös niiden tärkkelyspitoisuus on sama. Tarvitun laimennussuhteen perusteella lasketaan tärkkelyspitoisuus.Downloads
How to Cite
Copyright (c) 2024 Lauri Paloheimo
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.