Läpimurmurmurtoja

Metatekstuaaliset keinot Mikko Rimmisen Maailman luonnollisimmassa asiassa ja Laura Laakson Mrs. Milkywayssa

  • Noora Vaakanainen Tampereen yliopisto

Abstract

Artikkeli käsittelee metatekstuaalisuutta Mikko Rimmisen Maailman luonnollisimmassa asiassa (2017) ja Laura Laakson Mrs. Milkywayssa (2019). Analyysissani sovellan multimodaalista stilistiikkaa ja narratologiaa. Tutkimussuuntauksia yhdistämällä kartoitan, kuinka eri metatekstuaaliset ja tyyllilliset keinot samanaikaisesti sekä ylläpitävät että horjuttavat kerronnallisia tasoja ja niiden välistä hierarkiaa, ja millaisia tehtäviä horjunta romaaneissa saa. Tutkitut keinot käsittävät artikkelissani metakerronnan lisäksi kerronnallisten tasojen väliset ylitykset ja ajalliset linjautumiset sekä tyylilliset tartunnat tasojen kerronnallisissa diskurseissa.

Tutkimukseni osoittaa, että multimodaaliset metatekstuaaliset keinot alleviivaavat kummassakin teoksessa kerronnallisen kontrollin lipsumista sekä kerronnan luonnetta kirjoitettuna kommunikaationa. Maailman luonnollisimmassa asiassa eksessiivinen ja kertojan auktoriteettia horjuttava metakerronta korostaa humorisesti kerronnan ja kerrotun yhtäaikaisuutta, samalla kun metatekstuaaliset keinot tekevät näkyväksi kirjoitetun kerronnan teknologista ulottuvuutta. Mrs. Milkywayssa korostuvat puolestaan kirjoittamisen psyykkiset ulottuvuudet, kun kerronnallisten tasojen välinen hierarkia alkaa rakoilla lisääntyvien tyylillisten tartuntojen myötä. Tällaisiksi tartunnoiksi voidaan romaanissa laskea esimerkiksi tasot leikkaavat äänteellinen ja typografinen kuviointi, joiden seurauksena kerronnan tasot vuotavat toisiinsa. Väitän, että tasojen sulautumisen voidaan tulkita esittävän kertojan psyykkistä romahdusta tai vaihtoehtoisesti tämän kirjallisessa ilmaisussa tapahtuvaa vapautumista.

Section
Artikkelit
Published
Sep 26, 2024
How to Cite
Vaakanainen, N. (2024). Läpimurmurmurtoja: Metatekstuaaliset keinot Mikko Rimmisen Maailman luonnollisimmassa asiassa ja Laura Laakson Mrs. Milkywayssa. Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti Avain, 21(3), 40–59. https://doi.org/10.30665/av.137328