Mat och gemenskap
Måltidens betydelse för fest och vardag
Keywords:
mat, gemenskap, fest, vardagAbstract
Våren 1999 handlade Folkkultursarkivets årliga frågelista om mathushållning med tyngdpunkt på dagens förhållanden. Frågelistan "Vad har vi för mat i dag?" väckte stort intresse och sammanlagt kom det in 161 svar som omfattar drygt 1000 sidor text. Åldersspridningen var stor. De äldsta som svarade är födda på 1910-talet, de yngsta på 1990-talet. Därmed återspeglas så gott som hela 1900-talet i frågesvaren eftersom de äldre svararna ofta beskriver sina matvanor med utgångspunkt i barndomshemmet. Regionalt fördelas svaren jämt över hela det finlandssvenska språkområdet. Frågelistan bestod av åtta punkter, från inköpsvanor och arbetsfördelning i köket till frågor om matkulturens eventuella förändring samt hälsoaspekter.
How to Cite
Copyright (c) 2023 Budkavlen
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.