Käsikirjoitukset
Käsikirjoituksen lähettämisen tarkistuslista
Kirjoittajien tulee varmistaa, että heidän käsikirjoituksensa noudattaa kaikkia seuraavia kohtia. Jos näitä ohjeita ei noudateta, käsikirjoitus palautetaan kirjoittajalle.- Tätä käsikirjoitusta ei ole aiemmin julkaistu (tai sen uudelleenjulkaisusta on sovittu), eikä se ole parhaillaan käsittelyssä toisessa julkaisussa. Voit antaa lisätietoja Kommentteja toimittajalle -kohdassa.
- Käsikirjoitustiedosto on Microsoft Word -asiakirjan tiedostomuodossa (.doc tai .docx).
- Tekstitiedosto sisältää ainoastaan tekstiä. Kuvat ja muut graafiset elementit on toimitettu erillisinä tiedostoina. Niiden toivotut paikat on ilmoitettu tekstissä.
- Teksti noudattaa julkaisun muotovaatimuksia (viitteet, riviväli, pistekoko jne.). Kaikki viitteet on ilmoitettu alaviitteissä (ei tekstin sisäisiä viitteitä).
- Lähteiden URL-osoitteet on annettu, mikäli ne ovat saatavilla. Jos sivulla on pysyvä osoite (esim. DOI/URN), ilmoita URL-osoite siinä muodossa.
Artikkelit
Vertaisarvioinnin läpikäyviltä artikkeleilta odotetaan tieteellisen ja/tai taiteellisen tutkimuksen periaatteiden huomioimista ja tätä kautta uuden tiedon tuottamista.
Artikkeleita vertaisarvioitaessa vertaisarvioijia pyydetään kiinnittämään huomiota kohtiin, jotka on esitelty sivulla Vertaisarvioijalle. Myös kirjoittajan on syytä tutustua kirjoittaessaan vertaisarvio-ohjeeseen ja huomioida sen seikat kirjoitustyössään.
Artikkelien suositeltava pituus on 40 000–60 000 merkkiä (sisältäen välilyönnit sekä alaviitteet ja lähdeluettelon).
Lähettäessäsi vertaisarvioitavaa artikkelia anonymisoi tekstisi huolellisesti. Älä siis nimeä tiedostoa omalla nimelläsi, ja poista tekijätiedot myös tekstinkäsittelyohjelmasi metatiedoista. Älä myöskään käytä muotoiluja, jotka paljastavat sinut (esimerkiksi ei ”Olen tarkastellut asiaa aiemmin artikkelissani…”, vaan ”Tutkija X on tarkastellut asiaa…”). Tämä pätee mahdollisuuksien mukaan myös silloin, kun käsittelet omia taiteellisia töitäsi. Viittaukset kirjoittajaan itseensä palautetaan vertaisarvioinnin jälkeen.
Katsaukset
Katsaus esittelee jotakin esittävien taiteiden alaan kuuluvaa tutkimuskenttää. Katsaus voi olla luonteeltaan esimerkiksi metodologinen tai tiettyjä aineistoja esittelevä. Katsauksen tuottama uusi tieto voi siis olla luonteeltaan aiempaa tutkimusta analysoivaa ja yhteen kokoavaa.
Katsausten suositeltava pituus on 20 000–30 000 merkkiä (sisältäen välilyönnit sekä alaviitteet ja lähdeluettelon).
Katsauksia ei lähtökohtaisesti vertaisarvioida. Kirjoittajan aloitteesta tämä on kuitenkin perustelluista syistä mahdollista.
Esseet
Essee on pohdiskeleva kirjoitelma, jossa kirjoittaja voi käsitellä valitsemaansa teemaa esimerkiksi tieteellisen/taiteellisen tutkimuksen tai käytännön työn kehyksessä. Esseet eivät käy läpi vertaisarviointiprosessia. Suositeltava pituus on 20 000–30 000 merkkiä (sisältäen välilyönnit sekä alaviitteet ja lähdeluettelon).
Tutkimuksesta
Tutkimuksesta-osastoon voi tarjota tekstejä, jotka esittelevät joko käynnissä olevia tai päättyneitä tutkimushankkeita, raportoivat järjestetyistä konferensseista ja seminaareista tai käsittelevät ajankohtaisia tutkimuksen rakenteisiin liittyviä aiheita. Osastossa julkaistavien tekstien tyyli on journalistinen. Raportti- tai uutismuotoon kirjoitetun tekstin lisäksi teksti voi olla kirjoitettu esimerkiksi dialogimuotoiseksi haastatteluksi. Osastossa voidaan julkaista myös tutkijoiden muistokirjoituksia. Enimmäispituus on tekstistä riippuen 5 000–10 000 merkkiä (sisältäen välilyönnit sekä alaviitteet ja lähdeluettelon).
Lektiot
Näyttämössä ja tutkimuksessa julkaistaan väitöstilaisuuksissa pidettyjä lektiopuheenvuoroja.
Tekstit julkaistaan lähtökohtaisesti siinä muodossa kuin ne on pidetty väitöstilaisuudessa. Tekstin on kuitenkin toimittava myös kirjoitetussa muodossa, joten tekstiin on suositeltavaa tehdä luettavuutta helpottavia lisäyksiä, kuten esimerkiksi väliotsikot. Lähteet on merkittävä muotoiluohjeiden mukaisesti.
Tekstin alkuun ja Journalin abstraktikenttään sisällytetään väitöstilaisuuden tiedot soveltaen seuraavaa esimerkkiä:
FM Tea Tutkijan teatteritieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastettiin 6.11.2023 Mallilan yliopistossa. Vastaväittäjinä toimi dosentti Maija Malli (Mallivaltion Taideyliopisto). Kustoksena toimi professori Matti Mallinen.
Kirja-arviot
Näyttämöön ja tutkimukseen voi tarjota arviota esittävien taiteiden tutkimuksen alaan sijoittuvasta kirjasta. Päällekkäisyyksien välttämiseksi kirja-arviota tarjoavaa pyydetään olemaan yhteydessä toimitukseen ennen arvion kirjoittamista. Kirjoittaja hankkii tämän jälkeen arvioitavan kirjan kustantajalta.
Kirja-arvion toivottava enimmäispituus on 8 000–10 000 merkkiä (sisältäen välilyönnit sekä alaviitteet ja lähdeluettelon). Jos arviossa on useampia arvioitavia kirjoja, arvion pituudesta voidaan neuvotella.
Arvion alkuun sekä Journalin abstraktikenttään sisällytetään arvioitavan kirjan tiedot soveltaen seuraavia esimerkkejä:
Pirkko Koski: Suomen Kansallisteatteri ristipaineissa. Kai Savolan pääjohtajakausi 1974-1991. Kirjokansi 195. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2019. 389 sivua.
Laura Gröndahl (toim.): Taiteellinen tutkimus. Teatterikorkeakoulun julkaisusarja 80. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu 2023. https://disco.teak.fi/taiteellinen-tutkimus/
Tietosuojaseloste
Tämän julkaisun sivustolle syötettyjä nimiä ja sähköpostiosoitteita käytetään yksinomaan tämän julkaisun tarkoituksiin, eikä niitä luovuteta mihinkään muuhun tarkoitukseen tai muille osapuolille.