Vol. 31 No. 2 (2024): Veden perintö
Vesi on keskeinen osa suomalaista sielunmaisemaa, ja siihen liittyy runsaasti ylisukupolvista perinnettä, joka ilmenee muistissamme ja kulttuuriperinnössämme. Kimmokkeena Veden perintö -teemanumerolle on Suomen Vesistösäätiön nelivuotinen Vesi vanhin voitehista -hanke (2021–2024), jossa melkein kaikki teemanumeron kirjoittajista olivat mukana tutkijoina tai taiteilijoina. Kirjoittajat yhdistävät veden perinnön teksteissään sosiaaliseen, kulttuuriseen ja historialliseen näkökulmaan. Veden perintö on osa meitä paikallisesti, traditioiden välityksellä, kehollisesti ja oman elämämme kannalta merkityksellisissä hetkissä. Siinä on kyse veden kulttuureista ja veteen kohdistetuista kulttuurisista katseista tässä hetkessä. Neljän teema-artikkelin lisäksi numeroon sisältyy teemaan liittyvä bibliografia.
Teeman ulkopuolisissa artikkeleissa tarkastellaan itkua avainmuistona lapsuuden köyhyyskokemuksiin, muistaa-verbin käyttöä kansanedustajien muistitietohaastatteluissa, sekä eeppisen runolaulun uutta luovaa muuntelua. Katsausartikkelissa syvennytään juhannuskokkojen historiaan.
Teemanumeron vastaavat toimittajat: Outi Fingerroos ja Riina Haanpää.
---
Kannen kuva: Pauli Jänis, "Kalakukkoristeily".
---
Artikkelien kansikuvat (rajaus ja kuvankäsittely Elore / Petja Kauppi)
Josefiina Linna. 2022.
Kirsi Laurén. 2023.
Petja Kauppi. 2023.
P. J. Bögelund Oy Ab, vedostaja. Suomalainen kulttuuridelegaatio unkarilaisessa kylpylässä. 1943. Museovirasto. Finna.fi. CC BY 4.0.
Matleena Jänis. Kalliolla. CC BY NC-ND.
Simo Rista. Lapinlahdenkatu. 1970. Helsingin Kaupunginmuseo. Public Domain. Finna.fi
Pekka Vennamo / Henkilökuvat. Aalto-yliopiston arkisto. Finna.fi. CC BY 4.0.
Akseli Gallen-Kallela. Joukahaisen kosto. Public Domain.
Published:
2024-12-22