Pitkäaikaisen ahtauttavan keuhkosairauden vuoksi sairaalassa olleiden ennuste Pohjois-Pohjanmaalla

Kirjoittajat

  • Tuili Tuuponen
  • Timo Keistinen

Abstrakti

Pitkäaikaisella ahtauttavalla keuhkosairaudella ei yleisyydestään huolimatta ole hyvää suomalaista nimeä, vaan sille on vakiintunut englanninkielinen lyhenne COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Sairaudessa krooninen bronkiitti ja emfyseema ahtauttavat laajasti ja pääosin palautumattomasti hengitysteitä. Tämän työn tavoitteena oli tutkia Päivarinteen sairaalan keuhkosairauksien yksikön aktiivisemman hoitokäytännön omaksumisen vaikutuksia sairaalassa COPD:n vuoksi hoidettujen potilaiden ennusteeseen kolmena 5-vuotisajanjaksona.

Tutkimuksen kohteena olivat ne Päivarinteen sairaalan omistajakuntien alueilla asuneet potilaat, joilla oli 45-74 vuoden iässä ensimmäinen kerran COPD-hoitojakso vuosina 1977-1991. Heitä oli yhteensä 1 175. Samoista potilaista oli myös kuolintilastot käytössä. Etenkin miesten kuolleisuus oli suuri: viiden vuoden kuluttua ensimmäisestä COPD-hoitojaksosta puolet miespotilaista oli kuollut. Keuhkosairauksien yksikössä hoidetuilla COPD-potilailla ennuste parani aktiivisemman hoitokäytännön myötä. COPD on vakava kansansairaus, jossa kalliilla tehohoidolla voidaan auttaa vain muutamia yksilöitä. Havaintomme tukee aktiivisen ja kokonaisvaltaisen konservatiivisen hoidon mahdollisuuksia ja antaa pontta kansallisen hoito-ohjelman luomiseen.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

1997-12-01

Viittaaminen

Tuuponen, T., & Keistinen, T. (1997). Pitkäaikaisen ahtauttavan keuhkosairauden vuoksi sairaalassa olleiden ennuste Pohjois-Pohjanmaalla. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 34(4), 281–285. https://doi.org/10.23990/sa.151963