Diabetesta sairastavien ravintorasvojen käytön neuvonta perusterveydenhuollossa

Kirjoittajat

  • Marita Poskiparta
  • Kirsti Kasila
  • Kati Vähäsarja
  • Tarja Kettunen
  • Päivi Kiuru

Abstrakti

Tutkimuksessa kuvattiin tyypin 2 diabeetikoiden ravitsemusneuvonnan, erityisesti ravintorasvoihin kohdentuneen neuvonnan, sisältöjä ja kestoja sekä keskustelun avauksia perusterveydenhuollon hoitajien ja lääkäreiden käynneillä. Seurantatutkimusaineisto kerättiin vuosina 2000 - 2002 videoimalla 17 potilaan neuvontakäynnit, yhteensä 129. Potilaiden käynnit hoitajilla vaihtelivat 2 - 11 käynnin välillä ja lääkäreillä 0 - 7 käynnin välillä seuranta-aikana. Aineisto analysoitiin sisällön erittelyllä. Hoitajat ja lääkärit käyttivät vähän aikaa ravitsemusneuvontaan ja rasvojen käytön neuvontaan. Keskustelujen avaukset painottuivat potilailla ravintorasvan laatuun. Hoitajat ja lääkärit avasivat keskustelut kolesteroliarvoviittauksilla, joihin potilaat usein reagoivat lyhyellä kommentilla. Rasvojen käytön merkityskeskustelut diabeteksen hoidon kannalta olivat vähäisiä. Potilaiden aikaisempaa ravitsemustietämystä ei juuri hyödynnetty keskusteluissa. Tulosten perusteella terveydenhuoltohenkilöstölle tulisi tarjota täydennyskoulutusta ravitsemusneuvonnan sisällöistä ja elintapojen muutoksia tukevista menetelmistä.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2007-01-01

Viittaaminen

Poskiparta, M., Kasila, K., Vähäsarja, K., Kettunen, T., & Kiuru, P. (2007). Diabetesta sairastavien ravintorasvojen käytön neuvonta perusterveydenhuollossa. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 44(1). Noudettu osoitteesta https://journal.fi/sla/article/view/516