Bidrag
Checklista vid insändning av bidrag
Som en del av insändningsprocessen måste författare kryssa för att bidraget uppfyller följande krav. Bidrag som inte uppfyller kraven kan komma att skickas tillbaka till författaren.- Bidraget har aldrig publicerats tidigare. Det är inte heller under övervägande hos en annan tidskrift (om så är fallet förklaras det i Kommentarer till redaktören).
- Den insända filen för bidraget är i något av filformaten Microsoft Word (.doc eller .docx).
- URL:er har angivits för de referenser där det är möjligt.
- Texten följer publikationsformatets krav (referenser, radavstånd, teckenstorlek, osv.). Alla referenser anges i fotnoter.
- Textfilen innehåller endast text. Bilder och andra grafiska element har lämnats som separata filer. Deras önskade placeringar anges i texten.
Artiklar
De artiklar som granskas kollegialt förväntas följa akademisk och/eller konstnärlig forskningspraxis och på detta sätt producera ny kunskap.
I granskningen av artiklarna ombeds granskarna att uppmärksamma de punkter som presenteras på sidan För granskare. Även författaren har skäl att bekanta sig med riktlinjerna för granskningen och iaktta dem i skrivarbetet.
Rekommenderad längd för artiklarna är 40 000–60 000 tecken (inklusive mellanslag samt fotnoter och käll- och litteraturförteckning).
Anonymisera artikeln noggrant innan du skickar in den för granskning. Namnge alltså inte dokumentet med ditt namn och stryk all information om upphovsmakaren från metadatan i ditt textbehandlingsprogram. Använd inte formuleringar som röjer din identitet (till exempel ”Jag har i min tidigare artikel behandlat frågan…”, utan ”Forskare X har behandlat frågan…”). Detta gäller även i mån av möjlighet då du behandlar dina egna konstnärliga arbeten. Hänvisningar till författaren återinförs efter granskningen.
Översikter
En översikt presenterar en aspekt av fältet för scenkonstforskning. Översikten kan till exempel vara metodologisk till sin natur eller presentera ett visst material. Den nya kunskap som översikten producerar kan alltså basera sig på analys och/eller sammanställning av tidigare forskning.
Rekommenderad längd för översikterna är 20 000–30 000 tecken (inklusive mellanslag samt fotnoter och käll- och litteraturförteckning).
Översikter granskas som regel inte kollegialt. På initiativ av författaren kan detta ändå göras i välmotiverade fall.
Essäer
En essä är en reflekterande skrift där författaren kan behandla sin synvinkel på forskning/praktik till exempel ur ett teoretisk/konstnärligt perspektiv. Essäerna granskas inte kollegialt. Den rekommenderade längden är 20 000–30 000 tecken (inklusive mellanslag samt fotnoter och käll- och litteraturförteckning).
Om forskning
I Om forskning-sektionen publiceras texter som presenterar antingen pågående eller nyligen avslutade forskningsprojekt, rapporterar om konferenser och seminarier eller behandlar aktuella strukturella frågor som berör forskning. Texterna som publiceras i denna del är journalistiska till sin stil. Förutom texter i rapport- och nyhetsformat kan även till exempel intervjuer i dialogform komma på fråga. Också nekrologer över forskare kan publiceras i sektionen. Maximilängd beroende på texten är 5 000–10 000 tecken (inklusive mellanslag samt fotnoter och käll- och litteraturförteckning).
Anföranden
Näyttämö ja tutkimus publicerar disputationsanföranden.
Texterna publiceras i regel i den form som de har framförts under disputationen. Texten ska ändå fungera också i skriven form, så redaktionen rekommenderar att detaljer som underlättar läsningen tilläggs, exempelvis mellanrubriker. Källorna anges enligt angiven notapparatur.
Disputationens uppgifter meddelas i början av texten och i abstraktfältet på Journal-plattformen enligt följande modell:
FM Fia Forskares doktorsavhandling i teatervetenskap lades fram 6.11.2023 på Modelluniversitetet. Som opponent fungerade docent Mia Modell (Modellstatens Konstuniversitet). Som kustos fungerade professor Mats Modelén.
Bokrecensioner
Näyttämö ja tutkimus publicerar recensioner av böcker från fältet för scenkonstforskning. För att undvika överlappningar ber vi recensenterna vara i kontakt med redaktionen före skrivandet av recensionen. Författaren införskaffar därefter boken via förläggaren.
Recensionens önskvärda maximilängd är 8 000–10 000 tecken (inklusive mellanslag samt fotnoter och käll- och litteraturförteckning). Om flera böcker recenseras i samma text kan författaren förhandla om recensionens längd med redaktionen.
Den recenserade bokens uppgifter meddelas i början av recensionen och i abstraktfältet på Journal enligt följande modell:
Pirkko Koski: Suomen Kansallisteatteri ristipaineissa. Kai Savolan pääjohtajakausi 1974–1991. Kirjokansi 195. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2019. 389 sidor.
Laura Gröndahl (toim.): Taiteellinen tutkimus. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu 2023. Digital publikation: https://disco.teak.fi/taiteellinen-tutkimus/
Integritetspolicy
De namn och e-postadresser som används på den här tidskriftens webbplats kommer endast att användas för tidskriftens arbete och inte göras tillgängliga för något annat syfte eller till tredje part.