Henkilökohtainen toipuminen psykiatristen osastojen kotiutusviesteissä
Avainsanat:
Psykiatria, mielenterveys, toipumisorientaatio, henkilökohtainen toipuminenAbstrakti
Mielenterveyspalveluita tulisi kehittää toipumisorientoituneiksi, mutta siirtymä vallitsevasta käytännöstä on osoittautunut haasteelliseksi. Henkilökohtaista toipumista kuvataan yleisesti CHIME-viitekehyksen avulla, joka sisältää viisi osaprosessia: 1) kumppanuus, 2) toivo ja tulevaisuusoptimismi, 3) identiteetti, 4) merkityksellinen elämä ja 5) voimaantuminen. Laajasti käytössä olevien Safewards-interventioiden pyrkimyksenä on turvallisuuden lisääminen psykiatrisilla osastoilla vähentämällä konflikteja potilaiden ja hoitohenkilökunnan välillä painottamalla kunnioittavaa ja myötätuntoista kohtaamista. Kotiutusviestit on yksi Safewardsin vähän tutkittu interventio, jonka tavoitteena on lisätä potilaiden toivoa ja hoitomyöntyvyyttä.
Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoituksena oli kuvailla henkilökohtaista toipumista potilaiden kirjoittamissa kotiutusviesteissä. Tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää henkilökohtaisen toipumisen tukemisessa mielenterveyspalveluissa. Tutkimuskysymys oli: Millaisia kumppanuuteen, toivoon ja tulevaisuusoptimismiin, identiteettiin, merkitykselliseen elämään ja voimaantumiseen liittyviä sisältöjä osastoilta kotiutuvat potilaat kuvailivat kotiutusviesteissään?
Aineisto kerättiin erään yliopistollisen psykiatrisen sairaalan kuudelta aikuispsykiatriselta osastolta. Viestejä oli yhteensä 244, ja ne analysoitiin abduktiivisella sisällönanalyysillä. Analyysi alkoi induktiivisesti ja jatkui deduktiivisesti CHIME-viitekehyksen mukaisesti.
CHIME-viitekehys osoittautui käyttökelpoiseksi viitekehykseksi kotiutusviestien analysointiin, ja viesteistä tunnistettiin kaikki sen alakategoriat. Toivoa, tulevaisuusoptimismia ja identiteettiä kuvailtiin viesteissä määrällisesti eniten, kun merkityksellistä elämää kuvailtiin puolestaan määrällisesti vähiten. Tulosten perusteella omien kokemusten jakaminen vaikuttaisi olevan potilaille merkityksellistä. Kotiutusviestit-interventio tarjoaa potilaille vertaistuellisen dialogisen vuorovaikutuksen alustan omien kokemuksien validointiin. Interventio voi tukea henkilökohtaista toipumista ja vähentää itsestigmatisaatiota.
