Hyvän ja pahan taistelu – ravinnon rasvojen mediajulkisuus Helsingin Sanomissa 2010–2011

Kirjoittajat

  • Pasi Syrjäläinen
  • Toni Ryynänen
  • Visa Heinonen
  • Mikko Jauho
  • Piia Jallinoja

Abstrakti

Tässä artikkelissa tarkastellaan diskurssianalyyttisestä näkökulmasta ravinnon rasvoihin liitettyjä ja kulttuurisesti määräytyviä merkityksiä. Tutkimusaineiston 121 artikkelia kerättiin Helsingin Sanomista vuosilta 2010–2011. Mediassa käyty rasvakeskustelu jäsentyy tehdyn tulkinnan perusteella kolmeen puhetapaan. Tutkimusten ja asiantuntijoiden vakiinnuttama käsitys terveellisestä syömisestä korostuu ravitsemustieteeseen pohjautuvassa puhetavassa, jossa ravinnon rasvat jaotellaan terveellinen-haitallinen -vastakkainasettelulla. Ravitsemustieteeseen ohjautuva näkökulma kyseenalaistetaan kriittisessä puhetavassa, jossa rasvat luokitellaan luonnollinen-keinotekoinen vastakkainasettelun avulla. Makuun ja nautintoon liittyvässä puhetavassa vastakkain asettuvat nautintoon ja haluun perustuva kulttuurisesti ”oikeanlainen” maku sekä moralisoivia sävyjä sisältävä kehon fysiologinen ravinnon tarve. Puhetavoista esitetty tulkinta tuo esiin ravinnon rasvojen monenlaiset merkitykset, jotka eivät palaudu niiden ravintoarvoon. Merkitykset tehdään näkyviksi mediassa tarkoituksenmukaisten vastakkainasetteluiden ja kulttuuristen rajanvetojen avulla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2016-03-20

Viittaaminen

Syrjäläinen, P., Ryynänen, T., Heinonen, V., Jauho, M., & Jallinoja, P. (2016). Hyvän ja pahan taistelu – ravinnon rasvojen mediajulkisuus Helsingin Sanomissa 2010–2011. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 53(1). Noudettu osoitteesta https://journal.fi/sla/article/view/55931