Aikuisten ruokavalinnat ja sosioekonomiset erot Suomessa

Kirjoittajat

  • Marja-Leena Ovaskainen
  • Merja Paturi
  • Kennet Harald
  • Tiina Laatikainen
  • Satu Männistö

Abstrakti

Koulutuksen on todettu edistävän suositeltavien ruokavalintojen toteutumista. Tämän artikkelin tarkoituksena on selvittää tulotason, perherakenteen ja työllisyyden yhteyttä ruokavalintoihin koulutuksen ohella. FINRISKI 2007 –tutkimus toteutettiin viidellä alueella lomaketietojen keruun ja terveystarkastukset sisältävänä. Terveystarkastukseen kutsuttiin 7600 työikäistä, joista 64 prosenttia osallistui sekä terveystarkastukseen että täytti kyselylomakkeen. Tämän tutkimuksen analyysit toteutettiin 5140 henkilöllä, joilta saatiin kaikki tiedot ruokavalinnoista, sosiaalisesta taustasta ja pituuden ja painosta. Pieni tulotaso liittyi vähäisempään kasvisten, vähärasvaisen juuston ja maidon sekä ruisleivän päivittäiskäyttöön sekä naisilla että miehillä. Lyhyt koulutus ja pieni tulotaso selittivät vähäisempää kasvisten päivittäiskäyttöä kaikkien sosiaalisen taustan muuttujien mallissa. Hedelmien ja marjojen vähäisempi päivittäiskäyttö sekä runsaampi sokeroitujen virvoitusjuomien käyttö selittyivät pienellä koulutuksella kun tulos vakioitiin kaikilla sosiaalisen taustan muuttujilla. Lapsiperheessä asuminen liittyi naisilla runsaampaan kasvisten päivittäiskäyttöön, mutta miehillä runsaampaan sokeroitujen virvoitusjuomien päivittäiskäyttöön. Tulokset vahvistavat aikaisemmat tiedot koulutus- ja tulotason ratkaisevasta roolista suositusten mukaisissa ruokavalinnoissa.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2012-10-28

Viittaaminen

Ovaskainen, M.-L., Paturi, M., Harald, K., Laatikainen, T., & Männistö, S. (2012). Aikuisten ruokavalinnat ja sosioekonomiset erot Suomessa. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 49(2). Noudettu osoitteesta https://journal.fi/sla/article/view/7061