Artikkelipalkinto työpaikkaostrakismia käsittelevälle tutkimukselle
Työelämän tutkimus on palkinnut parhaana vuosina 2022–2024 lehdessä julkaistuna tieteellisenä artikkelina Sirpa M. Mannisen, Samuli Koposen, Timo Sinervon, Antti-Jussi Kouvon ja Sanna Laulaisen artikkelin Työpaikkaostrakismiin yhteydessä olevat tekijät sairaalaorganisaatiossa (2023). Artikkeli lisää tietoa tekijöistä, jotka liittyvät työpaikkaostrakismiin eli työpaikalla sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ulossulkemiseen.
Työelämän tutkimuksen päätoimittajien ja toimitusneuvoston nimeämistä palkintoehdokasta voittajan valitsi Tampereen yliopiston sosiologian professori Harri Melin. Perusteluissaan Melin lausui seuraavasti:
”Työpaikkaostrakismia eli sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ulossulkemista työpaikalla on tutkittu maailmalla varsin paljon, mutta suomalaisessa tutkimuksessa se on jäänyt hyvin vähäiselle huomiolle. […] Tutkimus kohdistui sairaalaorganisaatioon, mutta ilmiönä sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ulossulkeminen koskee koko suomalaista työelämää. Siksi on tärkeää, että siihen kiinnitetään tutkimuksessa huomiota. Lisäksi on tärkeää, että tutkimuksen keskeiset havainnot nousisivat julkiseen keskusteluun ja tästä seuraisi muutoksia työpaikojen tavoissa toimia. […] Kaiken kaikkiaan artikkeli on merkittävä avaus työpaikkaostrakismin tarkasteluun suomalaisessa työelämätutkimuksessa.”
Palkinto jaettiin Työelämän tutkimuspäivien yhteydessä 8.11.2024. Kuvassa Harri Melin (vas.) ja Sirpa M. Manninen. (Kuva: Antero Olakivi.)
Muut ehdokkaat palkinnon saajaksi olivat Inka Koskela, Marja Känsälä ja Eveliina Saari, Teknologian vai ihmisen ehdoilla? Toiminnanohjausjärjestelmän käytön ja hyvän hoivan yhteensovittamisen keinot kotikäyntejä tekevien hoitajien arjessa (2023), sekä Loretta Saikkonen, Metallialan työntekijöiden digitaaliset informaatiotaidot–ketkä ovat vaarassa digisyrjäytyä? (2022).
Kolmen vuoden välein jaettava palkinto on aiemmin myönnetty seuraaville artikkeleille: Katri-Maria Järvinen, Pasi Pyöriä, Satu Ojala, Liudmila Lipiäinen ja Tiina Saari, Työurien vakaus ja taantuma: yksityisen sektorin työntekijöiden työurapolut 2007–2015 (2020), Jari Luomanen, Kirsi Lumme-Sandt, Elisa Virkola ja Pirjo Nikander, Kadonnut yhteisö? Postilaisuus ikääntyvien Postin työntekijöiden haastattelupuheessa (2018), Sami Ylistö, Miksi työnhaku ei kiinnosta? Nuorten pitkäaikaistyöttömien työnhakuhaluttomuudelle kertomia syitä (2015), sekä Helena Hirvonen ja Marita Husso, Hoivatyön ajalliset kehykset ja rytmiristiriidat (2012).