Elintapojen yhteys keski-ikäisten suomalaisten terveyspalvelujen käyttöön
Nyckelord:
terveyskäyttäytyminen, ruokavalio, liikunta, terveyspalvelutAbstract
Terveyttä edistävät elintavat ovat tutkitusti yhteydessä vähäisempään terveyspalvelujen käyttöön ja pienempiin terveydenhuollon kustannuksiin, kun taas epäterveelliset elintavat on yhdistetty runsaampiin terveydenhuoltokäynteihin ja korkeampaan riskiin joutua sairaalahoitoon. Toisaalta terveyttä edistäviä ja sairauksia ehkäiseviä elintapoja noudattavien on havaittu käyttävän enemmän ennaltaehkäiseviä terveyspalveluja ja hakeutuvan hoitoon herkemmin.
Terveyspalveluihin lukeutuvat perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, työterveyshuolto ja yksityinen terveydenhuolto. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin perusterveydenhuollon palvelujen käyttömääriä sisältäen käynnit julkisessa terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa ja yksityisillä palveluntuottajilla. Tavoitteena oli selvittää, ovatko elintavat yhteydessä keski-ikäisten terveyspalvelujen käyttömäärään.
Tutkimuksessa käytettiin Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 -tutkimuksen kyselyaineistoa, joka oli kerätty tutkittavien ollessa keskimäärin 46-vuotiaita. Kyselylomakkeella kartoitettiin tutkittavien terveydentila, ruokatottumukset (rasvavalinnat, kasvisten käyttöuseus, leivän kulutus, ateriarytmi), vapaa-ajan liikunta, uni, alkoholin käyttö ja tupakointi. Elintapojen ja terveyspalvelujen käytön yhteyksien analysointiin käytettiin ristiintaulukointia, χ2-testiä, riippumattomien otosten t-testiä sekä logistista regressioanalyysia.
Terveellisistä elintavoista runsaampi leivästä saatu kuitu ja 7–9 tunnin yöunet olivat yhteydessä vähäisempään terveyspalvelujen käyttöön, ja ruokavalion parempi rasvan laatu sekä kasvisten tiheämpi käyttö runsaampaan terveyspalvelujen käyttöön. Epäterveellisistä elintavoista tupakointi oli yhteydessä runsaampaan palvelujen käyttöön. Monimuuttujamallissa, muiden tekijöiden vaikutus huomioiden, ylipaino (painoindeksi ≥25 kg/m2), sairastavuus, kasvisten tiheämpi käyttö ja tupakointi olivat yhteydessä runsaampaan terveyspalvelujen käyttöön.
Tutkimuksen tulokset mukailivat osittain aiempaa kansainvälistä tutkimusnäyttöä, sillä runsaampaan terveyspalvelujen käyttöön oli yhteydessä sekä epäterveellisiä että terveellisiä elintapoja. Terveellisten elintapojen yhteys terveyspalvelujen käyttöön voi liittyä ennaltaehkäisevien terveyspalvelujen hyödyntämiseen tai johtua jo puhjenneiden sairauksien vuoksi tehdyistä elintapamuutoksista, mitä ei tarkasteltu tässä tutkimuksessa.