Alle kouluikäisten ruoankäytön väestöryhmittäiset erot

Författare

  • Maijaliisa Erkkola
  • Pipsa Kyttälä
  • Susanna Kautiainen
  • Suvi Virtanen

Abstract

Erot ruoankäytössä väestöryhmien välillä lähtevät kehittymään jo synnytyssairaalassa. Lapsena opitut ruokatottumukset, joita vahvimmin määrittävät vanhempien koulutus ja ikä, perheen koko ja lapsen hoitopaikka, jatkuvat usein aikuisuuteen saakka. Varhaislapsuuden ravitsemus on yhteydessä useiden lapsuuden ja aikuisiän kroonisten sairauksien ja lihavuuden riskiin. Lasten ruoankäytön suurimmat väestöryhmittäiset erot löytyvät imetyksen kestossa, kiinteiden lisäruokien aloitusiässä ja kasvisten kulutuksessa. Myös rasvojen, kalaruokien ja makeiden juomien kulutus sekä ravintoaineista rasvojen, sokerin, ravintokuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti vaihtelevat väestöryhmittäin. Vanhempien pitkä koulutus, äidin korkea ikä, pieni perhekoko, äidin tupakoimattomuus sekä päivähoito kodin ulkopuolella ovat yhteydessä lasten suositustenmukaisempaan imeväisruokintaan ja ruokavalioon ennen kouluikää. Lasten ruoankäyttö vaihtelee myös lapsen sukupuolen ja perheen asuinalueen mukaan.
Sektion
Katsaus

Publicerad

2012-10-28

Referera så här

Erkkola, M., Kyttälä, P., Kautiainen, S., & Virtanen, S. (2012). Alle kouluikäisten ruoankäytön väestöryhmittäiset erot. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 49(2). Hämtad från https://journal.fi/sla/article/view/7057