Lukeminen – yksityinen vai yhteisöllinen tapahtuma?

Kirjoittajat

  • Tuija Laine Helsingin yliopisto

Abstrakti

Artikkelissa tarkastelen Elämää lukijana -muistitietokeruun 13 edustavimman kertojan avulla yhteisöllistä lukemista sisällönanalyyttisesti. Yhteisöllisellä lukemisella tarkoitan yhdessä tapahtuvaa, sosiaalista lukemista erotuksena yksin lukemisesta. Tutkin, millaisiin tilanteisiin yhteisöllinen lukeminen on liittynyt, keitä lukutilanteeseen on osallistunut ja missä kulkevat yhteisöllisen ja yksityisen lukemisen väliset rajat. Vertaan eri aikojen lukukokemuksia keskenään erityisesti yhteisöllisen lukemisen näkökulmasta saadakseni selville, onko yhteisöllinen lukeminen muuttunut vuosisatojen kuluessa ja jos on, niin miten.

Tutkimus osoitti, että pitkäkestoisia yhteisöllisen lukemisen muotoja ovat ääneen lukeminen ja toistolukeminen. Koska nämä elementit ovat säilyneet, niillä on selvästi merkitystä ihmisten elämässä ja ne ovat tärkeitä erityisesti lasten tasapainoisen kehityksen kannalta. Siksi niiden lisääminen on tärkeää. Yhdessä lukeminen lisää turvallisuuden ja läheisyyden tunteita, lukemiseen liittyvä eläytyminen antaa tilaa luovuudelle ja ääneen lukeminen lisää ryhmään kuulumisen tunnetta ja edistää sosialisaatiota.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2018-08-06

Viittaaminen

Laine, T. (2018). Lukeminen – yksityinen vai yhteisöllinen tapahtuma?. Kasvatus & Aika, 12(2), 21–35. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/kasvatusjaaika/article/view/74128