-
51
-
22
-
20
-
19
-
19
Ennen ja nyt: Historian tietosanomat on vuonna 2001 perustettu voittoa tavoittelematon historiatieteellinen aikakauskirja, joka julkaisee vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita, katsauksia ja näkökulmia sekä kirja-arvosteluja. Julkaisu tapahtuu suomen ja englannin kielellä sekä sopimuksen mukaan myös muilla kielillä. Julkaisu seuraa uusia, ajankohtaisia ja ajankohtaistuvia tutkimussuuntauksia historiassa ja sen lähitieteissä.
Julkaisu on täysin avoin, eli sekä artikkelien julkaiseminen että niiden lukeminen on ilmaista. Artikkelien jälleenjulkaiseminen esimerkiksi yliopistojen julkaisuarkistoissa on sallittua. Julkaisun Julkaisufoorumi-luokitus on 1 (ks. http://www.julkaisufoorumi.fi/fi/julkaisufoorumi).
Aikakauskirjan sisältö julkaistaan Creative Commons Attribution 4.0 -lisenssillä (CC BY 4.0). Aikakauskirja noudattaa vertaisarviointikäytännöissään Tieteellisten seurain valtuuskunnan määrittämiä käytäntöjä, ja aikakauskirjalla on käytössään TSV:n tunnus vertaisarvioidulle tiedejulkaisulle. Ennen ja nyt on indeksoitu Directory of Open Access Journals’iin (DOAJ).
Aikakauskirjan taustalla vaikuttaa neljä julkaisijatahoa: Agricola -Suomen humanistiverkko, Historiallinen Yhdistys ry, Suomen Historiallinen Seura ry ja Turun Historiallinen Yhdistys ry.
Uusin numero
Niin sanottu uusi sotahistoria eli sosiaali- ja kulttuuhistorialliset näkökulmat sotaan ovat alkaneet 2000-luvulla saavuttaa jalansijaa sodan historian tutkimuskentällä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tutkimussuuntauksen keskiössä ovat mm. tunteet ja kokemukset, sukupuoli, lapset, arki, yksityinen ja henkilökohtainen, mentaliteetit ja muisti. Tämä teemanumero tarjoaa monipuolisia näkökulmia sodan sosiaali- ja kulttuurihistoriaan Japanin 1860-luvun Boshin-sodasta Suomen rauhankriisiin jatkosodan jälkeisissä tunnelmissa, lähdeaineistona niin elokuvia, tv-sarjoja ja valokuvia kuin päiväkirjoja ja sisällissotakirjallisuutta.
Kuvateksti: Pikkulottia Karjalan kannaksen ylimääräisissä sotaharjoituksissa 7.–12.10.1939 juuri ennen talvisotaa. SA-kuva.