-
689
-
97
-
44
-
42
-
28
Ennen ja nyt: Historian tietosanomat on vuonna 2001 perustettu voittoa tavoittelematon historiatieteellinen aikakauskirja, joka julkaisee vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita, katsauksia ja näkökulmia sekä kirja-arvosteluja. Julkaisu tapahtuu suomen ja englannin kielellä sekä sopimuksen mukaan myös muilla kielillä. Julkaisu seuraa uusia, ajankohtaisia ja ajankohtaistuvia tutkimussuuntauksia historiassa ja sen lähitieteissä.
Julkaisu on täysin avoin, eli sekä artikkelien julkaiseminen että niiden lukeminen on ilmaista. Artikkelien jälleenjulkaiseminen esimerkiksi yliopistojen julkaisuarkistoissa on sallittua. Julkaisun Julkaisufoorumi-luokitus on 1 (ks. http://www.julkaisufoorumi.fi/fi/julkaisufoorumi).
Aikakauskirjan sisältö julkaistaan Creative Commons Attribution 4.0 -lisenssillä (CC BY 4.0). Aikakauskirja noudattaa vertaisarviointikäytännöissään Tieteellisten seurain valtuuskunnan määrittämiä käytäntöjä, ja aikakauskirjalla on käytössään TSV:n tunnus vertaisarvioidulle tiedejulkaisulle. Ennen ja nyt on indeksoitu Directory of Open Access Journals’iin (DOAJ).
Aikakauskirjan taustalla vaikuttaa neljä julkaisijatahoa: Agricola -Suomen humanistiverkko, Historiallinen Yhdistys ry, Suomen Historiallinen Seura ry ja Turun Historiallinen Yhdistys ry.
Uusin numero

Erilaiset kulkutaudit ovat koetelleet ihmiskuntaa monin tavoin kautta historian, ja esitetyt skenaariot antavat ymmärtää, että pandemiat tulevat vaikuttamaan ihmisten elämään monella tavoin myös tulevaisuudessa. Tartuntatauteja tutkitaan eri tieteenaloilla hyvin monesta eri näkökulmasta, ja menneisyyden tutkijoilla on tällä tutkimussektorilla paljon annettavaa. Tämän teemanumeron kirjoituksissa tarjotaan lukijoille muutamia näkökulmia tähän laajaan teemaan esimerkkeinä eri aikakausien epidemiat ja pandemiat rutosta isorokkoon ja kupasta covidiin. Kirjoituksissa tarkastellaan niin tartuntatautien tutkimuksia, vaikutuksia, esiintymistä, ehkäisyä kuin hoitoa.
Kuvateksti: Historiallisia lähteitä, arkeologiaa ja luonnontieteitä yhdistämällä kulkutautien historiasta saadaan yhä kattavampi käsitys ja monipuolisemmin uutta tietoa. Kuvassa paiseruttoon 1720-luvun alussa menehtyneiden joukkohauta avattuna Ranskan Martiguesissa. Kuva: Wikimedia commons.