Sosiaalipedagogisesta aikakauskirjasta tulee Sosiaalipedagogiikka
Sosiaalipedagogisen aikakauskirjan nimi virtaviivaistuu, lehden uusi nimi on vuoden 2023 alusta lähtien Sosiaalipedagogiikka
Sosiaalipedagoginen aikakauskirja on yli 20 ilmestymisvuotensa aikana vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen sosiaalipedagogisen keskustelun areenana sekä teorian ja käytännön kohtauspaikkana. Nyt lehti jatkaa tuota kunniakasta perinnettä uudella nimellä, Sosiaalipedagogiikka.
”Koimme perustelluksi yhdenmukaistaa ja selkeyttää nimen vastaamaan lähialojen julkaisuja, joita ovat esimerkiksi Aikuiskasvatus, Kasvatus, Sosiologia, Yhteiskuntapolitiikka ja Kulttuurintutkimus”, kertoo Sosiaalipedagogiikka-lehden tuore päätoimittaja, Itä-Suomen yliopistossa sosiaalipedagogiikan yliopistonlehtorina työskentelevä Sanna Ryynänen.
Suomen sosiaalipedagoginen seura ry on julkaissut sosiaalipedagogiikan alaan keskittyvää tieteellistä lehteä pääsääntöisesti kerran vuodessa vuodesta 2000 lähtien, ja lehden artikkelit ovat olleet vertaisarvioituja vuodesta 2012. Sosiaalipedagogiikka-lehdellä on Suomen tieteellisten seurain valtuuskunnan vertaisarviointitunnus ja Julkaisufoorumi-luokituksessa (Jufo) se on tasolla 1. Lehti on vapaasti luettavissa journal.fi-alustalla [https://journal.fi/sosiaalipedagogiikka].
”On todella merkityksellistä, että meillä on säännöllisesti ilmestyvä suomenkielinen sosiaalipedagogiikan alan julkaisu ylläpitämässä ja kehittämässä alan tieteellistä keskustelua. Sosiaalipedagogiikan alan luonteen mukaisesti julkaisu toimii myös hyvien käytännön työtä koskevien kokemusten jakamisen alustana”, Ryynänen toteaa.
Sosiaalipedagogiikka-lehden toimituskuntaa täydennetään samalla kahdella uudella jäsenellä, jotka ovat Anna-Maria Isola ja Tomi Kiilakoski. Anna-Maria Isola (VTT, dosentti) toimii johtavana tutkijana THL:n Yhdenvertaisuusyksikössä. Tomi Kiilakoski (FT, dosentti) on nuorisotutkija Nuorisotutkimusverkostossa. Hän on toiminut aiemmin Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajana ja toimituskunnassa.
“Huomaan palaavani aina uudelleen kasvatuksen, koulutuksen ja näiden instituutioiden kysymyksiin. Tuon Sosiaalipedagogiikka-lehteen nuorisotutkimuksen ja -kasvatuksen näkökulmaa.”, Kiilakoski kommentoi.
“Haluan olla kehittämässä Sosiaalipedagogiikkaa suuntaan, jossa se tekee näkyväksi uusia, käsitteellistämättömiä tai jopa sanallistumattomia ilmiöitä ja kokemuksia. Tämä tarkoittaa metodologioiden ja menetelmällisten ratkaisujen kehittämistä aiheisiin, joita on vähäisesti tutkittu ja jotka ovat (olleet) hankalasti empiirisesti tutkittavissa.”, Isola visioi lehden tulevia suuntia.
Toimituskunnassa jatkavat Arto O. Salonen, Antti Maunu ja Antti Moilanen sekä lehden päätoimittaja Sanna Ryynänen, apulaispäätoimittajat Raisa Foster ja Eija Raatikainen, osastotoimittaja Elina Savolainen ja toimituspäällikkö Elina Nivala.
Lisätiedot: sanna.ryynanen(at)uef.fi