Lasten kesäleiri Viron Lastensuojeluliiton ja Savonia-ammattikorkeakoulun monialaisena oppimisympäristönä

Kirjoittajat

  • Johanna Komulainen Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Katrina Hyvönen Savonia-ammattikorkeakoulu

Avainsanat:

lastenleiri, Viron lastensuojeluliitto, sairaanhoitajaopiskelijat, sosionomiopiskelijat

Abstrakti

Savonia-ammattikorkeakoulu on tehnyt yhteistyötä Viron Lastensuojeluliiton (Lastekaitse Liit) kanssa vuodesta 1999 alkaen. Joka kesä järjestetään yhteistyössä viikon mittainen lastenleiri Remnikussa, Virossa. Opiskelijaryhmä, joka koostuu sosionomi- ja sairaanhoitajaopiskelijoista, järjestää leirillä ohjattuja aktiviteetteja erilaisista lähtökohdista tuleville lapsille yhdessä paikallisten ohjaajien kanssa.
Yhteisöllisyys on lastenleirin kattava teema. Leirillä opiskelijat oppivat arvostamaan ja ymmärtämään erilaisia kulttuureja ja saavat valmiuksia kohdata erilaisten kulttuurien piirissä olevia ihmisiä. He oppivat työskentelemään monikulttuurisessa ja moniammatillisessa työryhmässä sekä kehittävät taitojaan ja herkkyyttään eri elämäntilanteista tulevien lasten ja heidän ohjaajiensa kanssa  tehtävässä työssä. Opiskelijat oppivat myös käyttämään osallistavia ja voimavaraistavia työmenetelmiä sekä rakentamaan ja vahvistamaan yhteisöllisyyttä. He oppivat myös ohjaamistaitoja.
Tässä käytäntökuvauksessa tarkastelemme sitä, millainen oppimiskokemus leiri on opiskelijoille. Oppimisen lähtökohtana leirillä on  sosiokonstruktiivinen teoreettinen viitekehys ja kontekstuaalinen oppimiskäsitys. Kontekstuaalisen oppimiskäsityksen mukaan oppiminen toteutuu parhaiten siinä ympäristössä, jossa opittua tietoa käytetään. Leirillä opitaan learning by doing -menetelmällä. Leiri on opiskelijoille monialainen- ja monikulttuurinen oppimisympäristö. Käytäntökuvaus pohjautuu kokemuksiimme sekä keräämiimme opiskelijapalautteisiin.

Osasto
Käytäntökuvaukset

Julkaistu

2021-12-15

Viittaaminen

Komulainen, J., & Hyvönen, K. (2021). Lasten kesäleiri Viron Lastensuojeluliiton ja Savonia-ammattikorkeakoulun monialaisena oppimisympäristönä. Sosiaalipedagogiikka, 22, 189–196. https://doi.org/10.30675/sa.107949