Announcements

Kirjoittajakutsu Sosiaalipedagogiikka-lehden vuoden 2025 numeroon

2024-12-12

Sosiaalipedagogiikka-lehden (ent. Sosiaalipedagoginen aikakauskirja) toimituskunta etsii kirjoittajia vuoden 2025 numeroon, joka ilmestyy marras-joulukuussa 2025. Sosiaalipedagogiikka-lehdessä julkaistaan vertaisarvioituja artikkeleita sekä tekstejä, jotka eivät käy läpi vertaisarviointiprosessia, eli artikkeleita kevyempiä katsauksia, sosiaalipedagogista käytännön työtä käsitteleviä käytäntökuvauksia, sosiaalipedagogisesti kiinnostavia kirja-arvioita sekä puheenvuoroja suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Julkaisuun tarjottavien tekstien tulee sisällöltään tai teemaltaan liittyä sosiaalipedagogiikan alaan ja tuo yhteys tulee tekstissä selvästi osoittaa.

Read more about Kirjoittajakutsu Sosiaalipedagogiikka-lehden vuoden 2025 numeroon

Current Issue

Vol. 25 (2024): Sosiaalipedagogiikka
					View Vol. 25 (2024): Sosiaalipedagogiikka

PÄÄKIRJOITUKSESSA lehden päätoimittaja Sanna Ryynänen esittää huolensa ajattelun katoamisesta sen edellyttämän ponnistelun vaativuuden vuoksi ja peräänkuuluttaa ajattelukyvyn harjaannuttamista kokonaisvaltaisena mielen ja ruumiin yhteen kietovana maailmassa olemisen kykynä.

ARTIKKELEISSA

Anu Koskinen kuvaa vankiloissa tehtävän yhteisötaiteen vaatimuksia ja esittää suosituksia siihen valmistavan taiteen korkeakoulupedagogiikan kehittämiseksi.

Teemu Nikkola, Jyrki Reunamo ja Inkeri Ruokonen analysoivat lasten luovuuden kehittymistä erilaisissa varhaiskasvatuksen toimintaympäristöissä ja pohtivat analyysinsa tuloksia dialogisen kasvatuksen näkökulmasta.

Tiina Putkuri ja Jenni Tikkanen tarkastelevat ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan lehtoreiden ajatuksia kokemusasiantuntijoiden opetukseen osallistumisen merkityksistä ja jäsentävät sekä niiden henkilökohtaisia että pedagogisia merkityksiä.

Minna Rauas tutkii nuorisotyöntekijöiden näkemyksiä nuorten vaikutuksista ammatilliseen työhyvinvointiin ja arvioi kriittisesti vaikutusten yhteyksiä nuorisotyössä vaikuttaviin integraation ja emansipaation tavoitteisiin.

KATSAUKSESSA

Erkka Laininen, Maria Joutsenvirta ja Arto O. Salonen kuvaavatplanetaarista sosiaalipedagogiikkaa ja tarjoavat käytännön esimerkin sen hyödyntämisestä ammattikorkeakoulun YAMK-ohjelmassa transformatiivisen oppimisen ja toiminnan viitekehyksenä.

KÄYTÄNTÖKUVAUKSESSA

Anne Airaksinen ja Teija Makkonen esittelevät IHKU-hankkeen Velmut-toimintaa ja jäsentävät sitä sosiaalipedagogisen työotteen näkökulmasta.

KIRJA-ARVIOISSA

Maria Huhmarniemi arvioi Elina Nivalan ja Sanna Ryynäsen kirjoittaman sosiaalipedagogiikan oppikirjan uudistettua laitosta ja esittää kirjan itsessään olevan merkittävä teko kohti inhimillistä yhteiskuntaa ja kestävää elämää kuljettaessa.

Raisa Foster käy perusteellisesti läpi Susanna Hastin ja Noora Kotilaisen toimittaman teoksen Sodan pauloissa kaikki artikkelit ja nostaa keskusteluun kirjan keskeisimmät sosiaalipedagogisesti kiinnostavat näkökulmat.

PUHEENVUOROISSA

Raisa Foster, Heini Luotola ja Teemu Grönlund kuvailevat tamperelaisen skeittikoulun toimintaa, tunnistavat siitä pedagogisen tunnustuksen elementtejä ja suosittelevat tunnustuksen pedagogiikan hyödyntämistä laajemminkin vaihtoehtoliikunnan ohjauksessa ja opettamisessa.

Juha Hämäläinen jäsentää sosiaalipedagogiikan teorian ydinelementtejä soveltaen niitä sosiaalipedagogisen hevostoiminnan tarkasteluun. Kyseessä on hänen Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ry:n juhlaseinaarissa pitämänsä luento.

Teijo Räsänen kuvaa Lectio praecursoriassaan lähijohtajien toimintatapoja ja onnistumisen edellytyksiä sote-uudistuksen muutosten toteuttamisessa. Lektion lopussa on pian väitöstilaisuutensa jälkeen menehtyneen Räsäsen muistokirjoitus.

***

Julkaisun taitto: Ari Kuusisto

Published: 2024-12-08

Pääkirjoitus

View All Issues