Announcements

  • Sosiaalipedagogiikka-lehden katsausten ja käytäntökuvausten jättöaikaa jatkettu

    2024-03-21

    Sosiaalipedagogiikka-lehden toimitus on päättänyt jatkaa tämän vuoden numeroon tarkoitettujen katsausten ja käytäntökuvausten jättöaikaa. Katsaukset ja käytäntökuvaukset ovat kiinnostavista sosiaalipedagogisista teemoista kirjoitettuja, tieteellistä artikkelia lyhyempiä tekstejä, jotka eivät käy läpi tieteellistä vertaisarviointia.

    Voit tarjota tekstisi julkaistavaksi lehdessä katsauksena tai käytäntökuvauksena viimeistään 19.4. lataamalla sen lehden nettisivuilla journal.fi-järjestelmään: https://journal.fi/sosiaalipedagogiikka. Ohjeet katsauksen ja käytäntökuvauksen laatimiseen löydät täältä: https://journal.fi/sosiaalipedagogiikka/ohjeita/tekstikategoriakohtaiset-ohjeet. 

    Read more about Sosiaalipedagogiikka-lehden katsausten ja käytäntökuvausten jättöaikaa jatkettu
  • Kirjoittajakutsu Sosiaalipedagogiikka-lehden vuoden 2024 numeroon

    2023-10-17

    Sosiaalipedagogiikka-lehden (ent. Sosiaalipedagoginen aikakauskirja) toimituskunta etsii kirjoittajia vuoden 2024 numeroon, joka ilmestyy marras-joulukuussa 2024. Lehdessä julkaistaan vertaisarvioituja artikkeleita sekä tekstejä, jotka eivät käy läpi vertaisarviointiprosessia, eli artikkeleita kevyempiä katsauksia, sosiaalipedagogista käytännön työtä käsitteleviä käytäntökuvauksia, sosiaalipedagogisesti kiinnostavia kirja-arvioita sekä puheenvuoroja suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Lehteen tarjottavat artikkelikäsikirjoitukset tulee tallentaa journal.fi-järjestelmään viimeistään 31.1.2024, katsaukset ja käytäntökuvaukset viimeistään 19.4.2024 sekä puheenvuorot ja kirja-arviot viimeistään 9.8.2024. 

    Read more about Kirjoittajakutsu Sosiaalipedagogiikka-lehden vuoden 2024 numeroon
  • Sosiaalipedagoginen aikakauskirja 2/2022 julkaistu

    2022-12-20

    Tämän vuoden toinen numero Sosiaalipedagogisesta aikakauskirjasta on julkaistu osoitteessa https://journal.fi/sosiaalipedagogiikka.  Tämän 23. vuosikerran jälkimmäisen numeron pääkirjoitus on uuden päätoimittajan Sanna Ryynäsen ensimmäisen, ja hän pohtii siinä tieteenalojen ja korkeakoulutuksen eriarvoisuuden rakenteita. Numero sisältää kaksi kiinnostavaa artikkelia, joista ensimmäinen tarkastelee lasten huumoria varhaiskasvatuksessa ja toinen taide- ja luontotoimijoita innostajina ja osallisuuden tukijoina. Katsausteksti hahmottelee empaattisemman työotteen lähtökohtia sosiaalialan työssä, ja kaksi käytäntökuvausta esittelevät kuvittelun opettamisen mahdollisuuksia sekä luovuuspajojen toimintaa sosiaalisen nuorisotyön muotona. Kirja-arvion kohteena on Liisa Huhdan teos Uupuneet nuoret pärjääjät, ja puheenvuoroihin on tallennettu  kirjalliseen muotoon kahdessa tämän vuoden aikana järjestetyssä Sosiaalipedagogiikan iltapäivä -tilaisuudessa kuullut Juha Hämäläisen ja Leena Kurjen tarinat suomalaisen sosiaalipedagogiikan rakentajina.

    Read more about Sosiaalipedagoginen aikakauskirja 2/2022 julkaistu
  • Kirjoittajakutsu 2023

    2022-11-07

    Sosiaalipedagogiikka-lehden (ent. Sosiaalipedagoginen aikakauskirja) toimituskunta [https://journal.fi/sosiaalipedagogiikka/about/editorialTeami] etsii kirjoittajia vuoden 2023 numeroon, joka ilmestyy marraskuussa 2023. Sosiaalipedagoginen aikakauskirja on yli 20 ilmestymisvuotensa aikana vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen sosiaalipedagogisen keskustelun areenana sekä teorian ja käytännön kohtauspaikkana, ja lehti jatkaa tuota kunniakasta perinnettä vuoden 2023 alusta siis uudella nimellä, Sosiaalipedagogiikka. 

    Sosiaalipedagogiikka-lehdessä julkaistaan vertaisarvioituja artikkeleita (dl 29.1.2023) sekä tekstejä, jotka eivät käy läpi vertaisarviointiprosessia, eli artikkeleita kevyempiä katsauksia (dl 30.3.2023), sosiaalipedagogista käytännön työtä käsitteleviä käytäntökuvauksia (dl 30.3.2023), sosiaalipedagogisesti kiinnostavia kirja-arvioita (dl 10.8.2023) sekä puheenvuoroja (dl 10.8.2023) suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Julkaisuun tarjottavien tekstien tulee sisällöltään tai teemaltaan liittyä sosiaalipedagogiikan alaan ja tuo yhteys tulee tekstissä selvästi osoittaa. 

    Read more about Kirjoittajakutsu 2023
  • Sosiaalipedagogisesta aikakauskirjasta tulee Sosiaalipedagogiikka

    2022-11-03

    Sosiaalipedagogisen aikakauskirjan nimi virtaviivaistuu, lehden uusi nimi on vuoden 2023 alusta lähtien Sosiaalipedagogiikka

    Sosiaalipedagoginen aikakauskirja on yli 20 ilmestymisvuotensa aikana vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen sosiaalipedagogisen keskustelun areenana sekä teorian ja käytännön kohtauspaikkana. Nyt lehti jatkaa tuota kunniakasta perinnettä uudella nimellä, Sosiaalipedagogiikka.

     

    Read more about Sosiaalipedagogisesta aikakauskirjasta tulee Sosiaalipedagogiikka
  • Sosiaalipedagoginen aikakauskirja sai uuden päätoimittajakunnan

    2022-09-08

    Sosiaalipedagogisen aikakauskirjan päätoimittajana aloitti syyskuun alussa FT Sanna Ryynänen, joka työskentelee sosiaalipedagogiikan yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopistossa. Ryynänen seuraa päätoimittajan tehtävässä professori Juha Hämäläistä, joka toimi päätoimittajana Sosiaalipedagogisen aikakauskirjan perustamisesta eli vuodesta 2000 lähtien. Uusi päätoimittaja nimettiin tehtävään kaksivuotiskaudeksi, jota yhteisellä sopimuksella voidaan jatkaa toiset kaksi vuotta. Ryynänen on toiminut lehden apulaispäätoimittajana vuodesta 2013 lähtien. Omassa tutkimuksessaan hän on keskittynyt yhteiskunnan marginaaleihin ja marginalisoiviin rakenteisiin sekä esittäviin taiteisiin yhteiskunnallisena toimintana. Päätoimittajana hän aikoo pyrkiä laventamaan lehden kirjoittaja- ja lukijakuntaa uusille alueille esimerkiksi taiteen kentillä, vahvistaen siten osaltaan sosiaalipedagogiikan asemaa Suomessa.

    Päätoimittajan lisäksi Suomen sosiaalipedagogisen seuran hallitus valitsi kesällä aikakauskirjalle uuden apulaispäätoimittajan, FT, sosiaalipedagogiikan dosentti Raisa Fosterin. Foster on tutkija ja taiteilija, joka tutkii ajankohtaisia sosiaalisia ja ekologisia kysymyksiä esimerkiksi tanssin, videotaiteen ja piirtämisen keinoin. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijana Itä-Suomen yliopistossa. Hänellä on myös tanssipedagogiikan dosentuuri Taideyliopistossa. Hän on kuulunut Sosiaalipedagogisen aikakauskirjan toimituskuntaan vuodesta 2019 lähtien ja toimi sitä ennen aktiivisesti lehden vertaisarvioijana. Omissa julkaisuissaan hän on käsitellyt muun muassa taidekasvatuksen, pedagogisen tunnustuksen ja ekososiaalisen oikeudenmukaisuuden teemoja.

    Lisäksi Suomen sosiaalipedagogisen seuran hallitus päätti kokouksessaan jatkaa lehdessä jo useamman vuoden ajan apulaispäätoimittajana toimineen KT Eija Raatikaisen tehtävää toisena apulaispäätoimittajana. Raatikainen työskentelee yliopettajana Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja tuo näin lehden toimittamis- ja kehittämistyöhön mukaan ammattikorkeakoulujen näkökulmaa. Tämä on sosiaalipedagogiikan alan julkaisussa erityisen merkittävää, sillä teorian ja käytännön yhteyden kehittäminen kuuluu alan ytimeen. Sosiaalipedagogisen tutkimuksen tärkeänä tehtävänä on paitsi tunnistaa ongelmia ja muutoksen tarpeita myös kehittää käytännön toiminnan kautta niihin vastauksia ja saada aikaan muutosta. Raatikaisella on laajasti kokemusta kansallisista ja kansainvälisistä hankkeista, joissa tiedontuotanto ja käytäntöjen kehittäminen yhdistyvät. Hänen kiinnostuksenkohteitaan ovat erityisesti sosiaalisen hyvinvoinnin, empatian, luottamuksen ja tunteiden teemat ja niihin liittyvä kehittämis- ja tutkimustyö.

    Sosiaalipedagoginen aikakauskirja on alan ainut säännöllisesti ilmestyvä, suomenkielinen tieteellinen julkaisu. Se on vapaasti luettavissa verkossa osoitteessa https://journal.fi/sosiaalipedagogiikka. Aikakauskirjaa on julkaistu vuodesta 2000 lähtien, ja julkaisun artikkelit ovat olleet vertaisarvioituja vuodesta 2012. Aikakauskirjalla on Suomen tieteellisten seurain valtuuskunnan vertaisarviointitunnus ja Julkaisufoorumi-luokituksessa (Jufo) se on tasolla 1.

    Lisätietoa

    Read more about Sosiaalipedagoginen aikakauskirja sai uuden päätoimittajakunnan
  • Sosiaalipedagoginen aikakauskirja hakee päätoimittajaa

    2022-05-10

    Pitkäaikaisen päätoimittajan jäädessä eläkkeelle haemme Sosiaalipedagogiselle aikakauskirjalle uutta päätoimittajaa. Päätoimittaja valitaan kaksivuotiselle kaudelle siten, että kautta on mahdollista yhteisestä sopimuksesta jatkaa kahden lisävuoden verran ilman uutta hakumenettelyä. Päätoimittajan tehtävää haetaan lähettämällä vapaamuotoinen hakemus ja ansioluettelo (ml. tärkeimmät julkaisut) 1.6.2022 mennessä sähköpostitse Elina Nivalalle (elina[at]nivala.net),

    Read more about Sosiaalipedagoginen aikakauskirja hakee päätoimittajaa
  • Sosiaalipedagogisen aikakauskirjan vanhat numerot vuosilta 2000 - 2016 saataville verkkoon

    2022-02-04

    Juhlavuotensa kunniaksi Suomen sosiaalipedagoginen seura alkaa julkaista Sosiaalipedagogisen aikakauskirjan vanhoja, aiemmin vain painettuina julkaistuja numeroita avoimesti verkossa. Vuoden 2022 aikana julkaistaan vuosien 2000–2016 numerot alkaen kaikkien aikojen ensimmäisestä aikakauskirjasta 1/2000. Se on nyt luettavissa osoitteessa https://journal.fi/sosiaalipedagogiikka.

    Read more about Sosiaalipedagogisen aikakauskirjan vanhat numerot vuosilta 2000 - 2016 saataville verkkoon
  • Sosiaalipedagoginen aikakauskirja 2021 julkaistu

    2021-12-15

    PÄÄKIRJOITUKSESSA päätoimittaja Juha Hämäläinen peräänkuuluttaa paluuta kasvatusopin perusteisiin löytääksemme pedagogisia ratkaisuja yhteiskunnassa kasvaviin ongelmiin kuten lasten ja nuorten mielenterveysongelmien yleistymiseen.

     

    Vertaisarvioiduissa ARTIKKELEISSA

     

    • Teppo Eskelinen ja Sanna Ryynänen kirjoittavat kansalaistoiminnasta oman tilan avaamien mahdollisuuksien näkökulmasta maailmankauppa- ja seurantaloaineistojen pohjalta.
    • Jani Pulkki kehittelee kasvatusfilosofisista lähtökohdista ekoindividuaation ajatusta yhtenä ratkaisuna ihmiskeskeisyyden ja luonnon hallitsemisen pyrkimysten aikaansaamiin ekokriiseihin.
    • Anne Airaksinen ja Janna Satri tarkastelevat erityisherkkyyden tutkimusperinnettä ja päätyvät määrittelemään sen kuvaamiseksi tieteellisesti perustellumman herkkyyden käsitteen sekä hahmottelevat ideaa yksilöllisistä olemisen kehyksistä, joissa herkkyys ilmenee ihmisen suhteissa ympäristöönsä.
    • Tomi Kiilakoski ja Eila Kauppinen syventyvät oppimisen käsitteen käyttöön eurooppalaisessa nuorisopolitiikassa ja kysyvät sen jälkeen, miten nuorisotyöntekijät puhuvat oppimisesta – millaista oppimista he nuorisotyön käytännöissä kuvaavat tapahtuvan.
    • Niina Fernström, Kaisa Vuorinen ja Lotta Uusitalo tarkastelevat hyvinvoinnin, kouluonnellisuuden ja vahvuuksien käytön yhteyksiä ja kuvaavat kvantitatiiviseen tutkimukseensa pohjautuen kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten hyvinvoinnin ilmenemistä ja mahdollisuuksia sen tukemiseen koulussa.
    • Miina Orell, Juli-Anna Aerila, Mari Siipola, Heli Keinänen, Lauri Kemppinen, Tomi Kärki ja Pasi Koski analysoivat kyselyaineistonsa pohjalta perusopetuksen alimpien luokkien oppilaiden kokemuksia pandemian aikaisesta etäopetusjaksosta keväällä 2020 tunnistaen sekä etäopetuksen mahdollisuuksia että sen riskejä.

     

    Tämän numeron ainoassa KATSAUSTEKSTISSÄ

    • Susanne Jungerstam ja Maj-Helen Nyback jäsentävät ruotsinkielisessä artikkelissaan voimaantumisen ja hyvinvoinnin käsitteiden yhteyksiä tuoden mukaan näkökulmia yhteiskunta- ja hoitotieteiden piiristä.

     

    Vuoden 2021 aikakauskirjassa on ensimmäistä kertaa mukana tekstikategoria KÄYTÄNTÖKUVAUKSET. Niissä

     

    • Eeva-Mari Miettinen kuvaa kansainvälistä Making my future -projektia, jossa oli tavoitteena oli vahvistaa toimintaan osallistuvien nuorten toimijuutta, osallisuutta ja positiivista tulevaisuusorientaatiota.
    • Johanna Komulainen ja Katrina Hyvönen tarkastelevat Remnikussa Virossa vuosittain järjestettävää lasten kesäleiriä monialaisena oppimisympäristönä, jossa Viron Lastensuojeluliiton toimijat ja Savonia-ammattikorkeakoulun sosionomi- ja sairaanhoitajaopiskelijat työskentelevät yhdessä.
    • Helena Hatakka, Outi Jokinen ja Tarja Kempe-Hakkarainen kuvaavat sosionomiopiskelijoiden mahdollisuuksia rakentaa sosiaalipedagogista asiantuntijuuttaan Harjulan Setlementin hallinnoimassa Olopiste – aktiivisuudella tasapainoista arkea -hankkeessa ja jäsentävät opiskelijoiden reflektiotehtäviä Madsenin sosiaalipedagogisen toimintapätevyyden mallin mukaan.
    • Niina Pietilä kirjoittaa Puuttuva pala -hankkeessa kehitetystä tuetun keikkatyön mallista, jonka tavoitteena on luoda tuetun työllistymisen ja avoimien työmarkkinoiden välille sijoittuva työllistymisen mahdollisuus osatyökykyisille.

     

    KIRJA-ARVIOISSA perehdytään kolmeen ajankohtaiseen teokseen:

     

    • Susanna Leimio avaa näkymiä Leena Kurjen teokseen Kohtaamisen voima. Sosiaalipedagogin elämä ja teokset. (Basam Books, Helsinki 2021).
    • Tomi Kiilakoski johdattelee Sanna Ryynäsen ja Anni Rannikon toimittamaan teokseen Tutkiva mielikuvitus. Luovat, osallistuvat ja toiminnalliset tutkimusmenetelmät yhteiskuntatieteissä. (Gaudeamus, Helsinki 2021).
    • Raisa Foster luonnehtii kahden teoksen sanomaa: Maria Joutsenvirran ja Arto O. Salosen Sivistys vaurautena – radikaalisti, mutta lempeästi kohti kestävää yhteiskuntaa (Basam Books, Helsinki 2020) ja Arto O. Salosen, Mikko Kurenlahden ja Ari Jaaksin Rakkautta ja valoa – tie hyvään tulevaisuuteen (Docendo, Jyväskylä 2021).

     

    PUHEENVUORO-teksteissä

     

    • Kati Rintakorpi ja Johanna Holmikari haastavat tunnistamaan sosionomien sosiaalipedagogista osaamista varhaiskasvatuksessa ja antamaan sille tunnustuksen merkittävänä osaamisalueena varhaiskasvatuksen moniammatillisessa yhteistyössä.
    • Katariina Hemming etsii Janusz Korczakin ajatuksista lähtökohtia vastata lastensuojelulaitosten ongelmiin ja peräänkuuluttaa noudattamaan periaatetta, että jokaisella lapsella oikeus kunnioitukseen.
    • Elina Savolaisen, Vera Tauben, Anna Kylmäluoman ja Kathrin Franziska Beckin väitöstilaisuuksien Lectio praecursoria -alustukset innostavat tutustumaan heidän äskettäin valmistuneisiin väitöskirjoihinsa.
    Read more about Sosiaalipedagoginen aikakauskirja 2021 julkaistu
  • Kirjoittajakutsu 2021

    2020-12-07

    Kirjoittajakutsu 2021

    Suomen sosiaalipedagoginen seura ry etsii kirjoittajia Sosiaalipedagogisen aikakauskirjan vuoden 2021 vuosikirjaan, joka julkaistaan avoimena verkkojulkaisuna journal.fi-palvelussa syksyllä 2021. Kirjoittajakutsun toinen kierros on tammikuussa, eli teksti-ideoita voi lähettää pe 15.1.2021 saakka.

    Read more about Kirjoittajakutsu 2021
  • Kirjoittajakutsu 2020

    2019-11-26

    Suomen sosiaalipedagoginen seura ry etsii kirjoittajia julkaisemansa Sosiaalipedagogisen aikakauskirjan vuoden 2020 vuosikirjaan, joka julkaistaan avoimena verkkojulkaisuna journal.fi-palvelussa syksyllä 2020.

    Sosiaalipedagogisessa aikakauskirjassa julkaistaan sosiaalipedagogiikan teoriaa ja tutkimusta sekä muita sosiaalipedagogisesti kiinnostavia aihealueita käsitteleviä artikkeleita, sosiaalipedagogisia käytäntöjä käsitteleviä katsauksia, sosiaalipedagogisesti kiinnostavia kirja-arviointeja sekä puheenvuoroja suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Sosiaalipedagogista aikakauskirjaa on julkaistu vuodesta 2000 lähtien, ja julkaisun artikkelit ovat olleet vertaisarvioituja vuodesta 2012. Aikakauskirjalla on Suomen tieteellisten seurain valtuuskunnan vertaisarviointitunnus ja Julkaisufoorumi-luokituksessa (Jufo) se on tasolla 1.  

    Artikkelit (pituus enintään 5000 sanaa) ovat teoreettiseen analyysiin tai tieteelliseen teoriaan ja sitä tukevaan empiiriseen tutkimukseen perustuvia kirjoituksia. Katsaukset (pituus enintään 2500 sanaa) ovat käytännön työhön ja toimintaan liittyviä, artikkeleita vapaamuotoisempia kirjoituksia. Kirja-arviot (pituus enintään 1500 sanaa) tarkastelevat sosiaalipedagogista ja lähialojen ajankohtaista kirjallisuutta. Puheenvuorot ovat ajankohtaisia aiheita käsitteleviä ja kantaa ottavia kirjoituksia sekä eri tilaisuuksissa pidettyjä sosiaalipedagogisesti kiinnostavia esityksiä, kuten lektioita. Sosiaalipedagogisen aikakauskirjan toimituskunta arvioi katsaukset, kirja-arviot ja puheenvuorot ja antaa niistä palautteen. Artikkelit käyvät läpi sokkoperusteisen vertaisarvioinnin.

    Jos olet kiinnostunut osallistumaan vuosikirjan 2020 tekemiseen, lähetä lyhyt, enintään 200 sanan kuvaus teksti-ideastasi toimitussihteeri Elina Nivalalle (elina[at]nivala.net) to 12.12.2019 mennessä (tai pe 10.1.2020 mennessä). Tekstien valinnasta vuosikirjaan ilmoitetaan ke 18.12.2019 mennessä (tai pe 17.1.2020 mennessä). Valmiit artikkelikäsikirjoitukset tulee ladata journal.fi-järjestelmään viimeistään pe 28.2.2020. Katsausten viimeinen palautuspäivä on su 19.4.2020, puheenvuorojen ja kirja-arvioiden su 9.8.2020.

    Read more about Kirjoittajakutsu 2020
  • Kirjoittajakutsu 2019

    2019-02-22

    Sosiaalipedagoginen aikakauskirja julkaisee vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden lisäksi vertaisarvioimattomia katsauk­sia, kirja-arvioita ja puheenvuoroja. Vuoden 2019 ensimmäisessä kokouksessa lehden toimituskunta päätti vahvistaa lehden roolia ajankohtaisia aiheita käsittelevänä keskustelufoorumina, mikä on ollut perustamisesta saakka lehden yksi toiminta-ajatus ja mitä toteuttamaan erityinen puheenvuoroja-osasto perustettiin.

    Vuoden 2019 osalta vertaisarvioidut artikkelit on jo nimetty, mutta vertaisarvioimattomien kirjoitusten puolella on vielä tilaa. Toimituskunnan linjauksen mukaisesti pyydän lähettämään vuoden 2019 aikakauskirjaan katsauksia, kirja-arvioita ja varsinkin ajankohtaisista aiheista keskustelua käynnistäviä puheenvuorokirjoituksia 30.4.2019 mennessä. Kaikki kirjoitukset lähetetään journal.fi-järjestelmän kautta (osoitteessa https://journal.fi/sosiaalipedagogiikka => Lähetä käsikirjoitus). Toimituskunta arvioi vertaisarvioimattomat kirjoitukset ja päättää niiden julkaisemisesta.

    Juha Hämäläinen

    Päätoimittaja

    Read more about Kirjoittajakutsu 2019
  • Sosiaalipedagoginen aikakauskirja verkkojulkaisuksi

    2017-05-04

    Sosiaalipedagoginen aikakauskirja on Suomen sosiaalipedagoginen seura ry:n julkaisema tieteellinen lehti. Se ilmestyy kerran vuodessa. Lehti on siirtymässä avoimeksi verkkojulkaisuksi. Ensimmäinen numero verkkojulkaisuna ilmestyy loppuvuodesta 2017. Tietoa lehden aiemmista painetuista numeroista löytyy täältä: http://www.sosiaalipedagogiikka.fi/suomen-sosiaalipedagoginen-seura-ry/sosiaalipedagoginen-aikakauskirja/.

    Read more about Sosiaalipedagoginen aikakauskirja verkkojulkaisuksi